torsdag 19 november 2009

Misstagen kostar liv

Allt fler hostar sig igenom svininfluensan. För de flesta är det inte värre än andra influensor, men Sverige har redan haft elva dödsfall i pandemin. Tyvärr blir det fler.

Det går inte att bedöma enskilda fall utan detaljerad kunskap. Däremot kommer det alldeles för många rapporter om kaos på vårdcentraler, friska som går före i kön och sjuka som inte får antivirala mediciner i tid.

När vi så småningom summerar vad som hände under pandemin kommer det att finnas ett antal dödsfall som hade kunnat undvikas med bättre beredskap. Kanske har bristerna redan kostat fler liv än den dåliga hanteringen av tsunamin 2004.

Ändå är jag rädd för att myndigheterna och folkhälsominister Maria Larsson fortsätter att ge en alltför positiv bild. Sverige klarar pandemin bättre än många andra länder, men det betyder inte att läget är godkänt.

Hade dödligheten varit högre i sjukdomen skulle rädslan och kaoset vara förödande. Om inte regeringen själv förstår att det behövs en granskningskommission så måste det kravet komma från oppositionen. Det gäller att lära både av det som fungerat bra (t ex i Skåne) och dåligt (t ex i Stockholm).

Varje dödsfall är en tragedi för de närmaste. Jag är ändå mest orolig för vad som händer nästa gång.

Om vi inte lär av erfarenheterna nu, kommer många av bristerna att finnas kvar. Nästa pandemi kan bli värre.

[UPPDATERING 20 nov: Uppgifterna om att viruset muterat är inget skäl till panik, men visar att möjligheten till en värre pandemi finns om det sker ytterligare förändringar. Det är ett av skälen till varför Maria Larsson måste agera mer kraftfullt än hittills. Och varför samordnar inte svenska myndigheter informationen bättre med sina norska kollegor?]

Andra om svininfluensan: AB, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, DN, DN2, Ekot, Expressen, GP, SvD, SvD2, SvD3, Ett hjärta rött

5 kommentarer:

 1. Mats: Detta är inte en pandemi.
  HIV är en pandemi.
  TBC är en pandemi.
  Malaria är en pandemi.
  Svininfluensan är en ett relativt milt influensavirus med 0.007 till 0.045 procents dödlighet.

  Om folk på allvar skulle börja dö - som i en pandemi - skulle vår sjukvård och myndigheter försatts i krisberedskap och vaccinerat på allvar, överallt. Vi är nämligen, till skillnad från de människor som lider av TBC, HIV och Malaria, värdefulla får vårt lands ekonomi. Men då de som köpt detta onödiga vaccin vet sanningen finns det ingen anledning att mobilisera...

  SvaraRadera
 2. Utan att falla in i samma konspiratoriska ton som tidigare kommentar kan man ju rent krasst konstatera att den här influensan, åtminstone hittills, inte orsakat fler dödsfall än vilken årligt återkommande säsongsinfluensa som helst. Skillnaden är bara att dödsfallen blivit mycket mer uppmärksammade.

  Så länge som svininfluensan inte skördar fler dödsoffer än en ordinär influensa (där en betydligt mindre del av befolkningen vaccinerar sig) ser jag ingen anledning att slå på stora trumman.

  Däremot ska givetvis vaccineringskampanjen utvärderas och erfarenheter utbytas i syfte att förbättra planerna inför liknande situationer i framtiden, men det är ju en helt annan sak.

  SvaraRadera
 3. Pandemi betyder bara att det är en världomfattande epidemi. Det behöver inte vara särskilt dödligt. Således är INTE Malaria en pandemi eftersom den inte är världsomfattande osv. Svininfluensan är det däremot - liksom HongKonginfluensan runt 1970.

  SvaraRadera
 4. Tack för synpunkter! Till dig som kommenterade kl 20:34 - hur skulle det ha gått till att vaccinera fler vid en allvarligare pandemi, när det inte finns mer vaccin?

  SvaraRadera
 5. @ Anonym 22:48
  "Pandemi betyder bara att det är en världomfattande epidemi. Det behöver inte vara särskilt dödligt."

  Du har rätt, men det är en ny definition.

  2003 så ändrade World Health Organisation definitionen för Pandemi.

  Den gamla definitionen (lägg märke till sista meningen):
  "An influenza pandemic occurs when a new influenza virus appears against which the human population has no immunity, resulting in epidemics worldwide with enormous numbers of deaths and illness."

  Enligt den nya definitionen togs kraven på dödsfall helt bort. Att jämnföra svininfluensan med tidigare pandemier blir därför helt missvisande.

  SvaraRadera