tisdag 17 november 2009

Cecilia Malmström ett bra val

Regeringen har nominerat Cecilia Malmström till EU-kommissionär. Få svenska politiker är lika kunniga. Nu gäller det att få ett tungt ansvarområde i nästa kommission.

Miljö kan vara ett sådant, utvidgning ett annat, medborgerliga rättigheter ett tredje. Reinfeldt konstaterade att det finns många fler.

Cecilia Malmström har länge varit engagerad för öppenhet och bättre styrelseformer. Det blir viktigt även i nästa kommission, oavsett vilken portfölj Malmström får. Däremot kommer Malmströms politiska värderingar att bidra till en ännu mer marknadsliberal kommission - hon var en av de mest pådrivande för tjänstedirektivet.

Utnämningen får också ses som en gest mot regeringens småpartier, hårt trängda. Jag hade fel som trodde att Moderaterna skulle lägga beslag även på denna post. Kanske blev det nödvändigt för Reinfeldt att visa en viss generositet.

Som Europaminister har Cecilia Malmström blivit undanskuffad av Reinfeldt. Nu får hon friare spelrum. Det är nog bra både för Malmström och för svensk europapolitik.

Intressant också att Reinfeldt inte avfärdar uppgifterna om Carl Bildt som permanent ordförande, även om hans skäl till det är rimliga - inga kommentarer före torsdag kväll.

Andra om nomineringen: AB, DN, Ekot, Exp, GP, SvD, SvD2, Cecilia Malmström, I hell-mans värld, Jonas Sjöstedt, Magnus Andersson, Min gröna vardag, Niklas Frykman

2 kommentarer:

 1. "Som Europaminister har Cecilia Malmström blivit undanskuffad av Reinfeldt".
  Ja, det kan man lugnt säga. Vad har hon gjort? Vem vet vem hon är? Ett oförargligt val. En bra kompromiss?

  SvaraRadera
 2. Läskig kvinna på fel plats.

  Cecilia Malmström är en kvinna utan respekt för olikheter. Trots att hon talar varmt om frihet och mångfald.

  Som riksdagskvinna deltog hon i pride-paraden i Riga och uttalade sig kränkande om landets lagar och katolska kultur.

  Tänk om politiker från Polen skulle marchera i en anti-abort parad i Stockholm och kräva att vi ska ändra vår abortlagstiftning. Det skulle bli ett jäkla ramaskri.

  Skönt att slippa se henne i Sverige men jag är orolig för att hon får ett ökat inflytande som kommissionär.

  SvaraRadera