onsdag 4 november 2009

Dålig krisberedskap, Maria Larsson

Oroliga föräldrar som köar i timmar för att vaccinera sina barn. Förvirrade vårdcentraler som inte kan ge besked. Leveranser av vaccinet som inte håller tidtabellen. Anna Bäsén har rätt när hon kallar kaoset för en skandal i Expressen.

Det borde inte komma som en nyhet att landstingen var dåligt förberedda på en pandemi. Om svininfluensan hade varit ännu allvarligare hade tusentals människor kunnat dö av slarvet.

Ändå granskas inte regeringen och myndigheter med en bråkdel av det intresse som ägnades åt tsunamin, en naturkatastrof som inte gick att förutse.

Varför analyserade inte Socialstyrelsen vilken effekt avregleringen av primärvården skulle ha på smittskyddet?

Hur kommer det sig att folkhälsominister Maria Larsson inte ställde högre krav på myndigheterna när det fanns tid?

Vilka krav ställer Socialstyrelsen på GlaxoSmithKline, som inte lever upp till tidtabellen för vaccinet? Hur fördelar det multinationella företaget de begränsade mängder man får fram mellan sina olika kunder?

Hur kan friska vuxna få gå före i kön utan att myndigheterna ingriper?

Nu gäller det att lära av misstagen istället för att skyffla dem under mattan. Tillsätt en obereoende granskningskommission redan nu, utan operativa befogenheter men som kan skaffa underlag medan pandemin pågår.

Ett sådant inslag måste vara att återuppliva planerna på en nordisk vaccinfabrik, som Anna Bäsén också är inne på.

Andra om svininfluensan: AB, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, DN, GP, GP2, GP3, SvD, SvD2, SvD3, Annas kaos, Bloggarna.se, Ekonomistas, Expressen, Expressen2, Fredrik Pettersson, Jinge, Jinge2

1 kommentar:

 1. Hej Mats!

  Jag blir också så himla upprörd när man får höra på radion idag att man bl.a. i Skåne inte har tillräckligt med vaccin till riskgrupperna och här i Uppsala får vem som helst gå och vaccinera sig.

  Skicka vaccin till de som verkligen behöver det! Det kan faktiskt handla om liv och död för dessa. 2/3 av oss utanför riskgruppen som blir smittade märker inte ens av det och det är till 99,9% så att det inte blir värre än en vanlig säsongsinfluensa om man nu får den nya influensan A(H1N1).

  Jag som är fullt frisk tänker absolut inte gå och vaccinera mig förens alla som befinner sig i riskgruppen har fått och jag tycker inte ni andra heller ska göra det som bor i de län där vi redan är klara med riskgruppen.


  SKICKA UPPSALAS VACCIN TILL SKÅNE!

  Tack för ordet!

  SvaraRadera