lördag 14 november 2009

Vem ersätter Wallström i EU?

Carl Bildt och Gunilla Carlsson är fortfarande favoriter till att bli Sveriges nya EU-kommissionär. Några andra moderata namn har börjat dyka upp i spekulationerna: Beatrice Ask, Sven Otto Littorin, Bo Lundgren och Sten Tolgfors. Kan någon av dem komma i närheten av Margot Wallströms insatser?

Det har varit mycket diskussion om Margot Wallströms senaste uppdrag för kommunikationsfrågor. Mer har skett på det området än det ibland verkar i svenska medier, men visst har mandatet varit för svagt. Jag skriver i nya numret av tidningen European Voice att José Manuel Barroso bör göra öppenhet och dialog till ett politiskt ansvar för en kommissionär även denna gång, men med större befogenheter.

Det gäller också att komma igång de stora insatser Wallström gjort på miljöområdet. Hon hade avgörande betydelse för Kyotoprotokollet och för den nya kemikalielagstiftningen Reach, till exempel.

Nästa svenska kommissionär har mycket att leva upp till. Carl Bildt och Gunilla Carlsson är starka namn, även om jag inte delar deras politiska åsikter. Beatrice Ask kan det viktiga rättsliga området. Däremot har jag svårt att se hur Bo Lundgren skulle klara att göra EU populärt bland medborgarna.

Att så få på allvar räknar med att Cecilia Malmström eller Lena Ek får jobbet är ännu ett tecken på moderaternas arroganta behandling av småpartierna i regeringen. Det ska bli spännande att läsa memoarerna om hur folkpartister, kristdemokrater och centerpartister kunde stå ut med att ständigt bli överkörda av Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

För övrigt ser jag att regeringen nu stödjer Margot Wallströms kandidatur som särskild representant för FN:s resolution 1820, ett uppdrag som jag skrev om här 19 oktober då jag också berättade om Wallströms samtal med FN-chefen Ban Ki-moon i ärendet.

Andra om EU-kommissionen, Wallström: AB, DN, Ekot, Kent Persson, MinaModerataKarameller, Stefans konspirationer, Wanja Lundby-Wedin

2 kommentarer:

 1. Du verkar uppenbarligen vara ganska vinklad i din syn på världen. Och inte till den borgerliga sidan om vi säger så. Att du är journalist gör att jag verkligen hoppas att du är mer professionell i sin yrkesutövning.

  Om du är insatt i regeringssamarbetet så vet du att alla fyra parter i Alliansen verkar på lika villkor. Vid de viktiga mötena varje torsdag mellan partiledarna så är de fyra stycken jämbördiga parter.

  Att Moderaterna dock har en övervikt och större representation är väl inte så konstigt när de är överlägset störst och har otvivelaktigt störst mandat från väljarna? Så de memoarer du suktar efter kan kanske vara bittra och sukta efter mer makt. Men håller de sig till verkligheten och "sunt förnuft" så finns det nog inte så mycket att gotta sig åt som du önskar.

  Margot Wallström har ju för övrigt gjort ett oerhört klent intryck i den senaste kommissionen. Hon borde ha tagit ett område med sakpolitik istället för det något flummiga område hon har nu. Hennes makt och inflytande har minskat radikalt. Och jag är helt övertygad om att många borgerliga kandidater kan göra ett bättre jobb.

  SvaraRadera
 2. Helt upa får hon
  •Skattefri lön
  •Ersättning till medföljande make/maka
  •Hyresersättning upp till 80 procent av hyran i fem år, som därefter successivt sjunker
  •Utbildningsstöd till barnen upp till 25 års ålder och 75 procent av kostnaden
  •Barnbidrag
  •Pension som baseras på genomsnittsersättningen av de tre bäst betalda åren
  •Medicinsk försäkring och tandvårdsförsäkring
  •Fria hemresor
  •Livförsäkring
  •Betald sjukledighet
  •Betald familjesemester
  •Betalda besök från familjen
  •Betald ledighet vid adoption
  •Betalda speciella ledigheter"

  SvaraRadera