söndag 15 november 2009

Reinfeldt sidsteppad om klimatet

Lars Lökke Rasmussen gjorde upp med USA och Kina om klimatet, inte Fredrik Reinfeldt. Danmarks agerande måste väcka irritation i Rosenbad. Efter den danske statsministerns kupp i Singapore kan vi definitivt avskriva ett bindande klimatavtal i Köpenhamn.

Pr-spinnet talar om en "tvåstegsplan" för att nå ett avtal. Först en politisk överenskommelse i Köpenhamn om vägen framåt, sedan en juridisk text på ett nytt toppmöte nästa år.

Det är ett misslyckande att världen inte kan enas om ett bindande avtal redan i Köpenhamn. Hur bra tvåstegsplanen blir beror på formuleringarna i slutsatserna om några veckor när det gäller utsläppsmål till 2020, finansiering, skydd av skogar och övervakning. Att överge dagens Kyotoprotokoll för vaga löften om ett eventuellt avtal så småningom vore ett stort misstag i EU:s miljöpolitik. Köpenhamn måste enas om huvudinnehållet i ett nytt avtal, annars är det bättre att behålla Kyotoprotokollet tills vidare.

I vilket fall tappade Reinfeldt kontrollen över EU:s position i samma ögonblick som hans danske kollega satte sig på planet till Singapore.

Andra om klimatet: DN, DN2, SvD, SvD2

3 kommentarer:

 1. Klimatfråganär inte lätt att hantera!USA:s inställningar har böra börjat kunna förändras först genom Barak Obamas presidentkampanj!!! Men att få med sig republikanerna och en del demokrater är inte lätt i det konservativa och bortskämda amerikanska samhället.Bush den yngre vill under sin första presidemtperiod inte höra talet om klimatförändringarna som skulle förändra amerikanernas livsstil. Representanthuset i USA är på väg.Obama vill ha en förändrig - men måste gå den demokratiska vägen genom att informera, övertala och övertyga och det tar tid! Tycker danske statsministern både var smart, praktisk och taktisk. Så mycket längre kan man inte komma i nuläget. reinfeldt överspelad! Erland Hillby

  SvaraRadera
 2. Reinfelt och det svenska EU-presidentskap har gjort ett uselt arbete. Till slut var EU inte ens en debattör utan en dansk behövde resa till Asien för några välvalda ord.

  Upp som en sol och ned som en pannkaka är väl det snällaste man säga om Reinfelt och hans manskap. Svagt!

  SvaraRadera
 3. Är inte klimathisterin en gårdagens nyhet? Varför inte prata i Köpenhamn om novembersnö i norra halvan av Sverige?

  SvaraRadera