måndag 30 november 2009

Agera mot islamofobin

Schweiz förbjuder bygget av minareter. Det blev resultatet av gårdagens folkomröstning. Fredrik Reinfeldt måste bryta EU:s tystnad om islamofobin i Europa.

De flesta bedömare blev överraskade av resultatet i Schweiz. Varje land har sina förutsättningar, men det finns också en gemensam tendens i Europa där främlingsfientliga partier använder fördomar om islam för att skapa rädsla och konflikter. Jag deltog i morse i ett samtal om detta i Gomorron Sverige.

Sverige har tidigare tagit initiativ för att öka kunskapen om islam, stärka muslimers rättigheter och bygga ut EU:s relationer med den muslimska världen. Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh gjorde stora insatser, men på senare tid har Sverige inte varit lika aktivt.

Det är bra att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth nu försvarar religionsfriheten och att Carl Bildt uttalar sig, men Fredrik Reinfeldt har också ett ansvar. Muslimer i Europa måste känna att EU-ledarna företräder även dem. Det är viktigt inte minst sedan EU valt en permanent ordförande, Herman Van Rompuy, som inte anser att ett muslimskt land som Turkiet hör hemma i EU.

När agerar Reinfeldt mot islamofobin och diskrimineringen av muslimer i Europa?

[UPPDATERING Jag ser att även blivande EU-kommissionären Cecilia Malmström kritiserar beslutet i Schweiz.]

Andra om minaretförbudet: AB, DN, DN2, DN3, Rapport, SvD, SvD2, Amanda Brihed, Dag Larsson, Jonas Sjöstedt, Oscar Fredriksson, Peter Andersson, Reza Javid, Seglora Smedja

12 kommentarer:

 1. Mats Har du erfarenheter av minareter och boneutrop fran i ett muslimskt land???. Av miljoskal tycker jag att minareter och boneutrop inte skall fa forekomma (speciellt inte kl 05 00 pa morgonen) da vi har nog av ljudfororeningar anda. Du varnar val miljon oxo eller??

  SvaraRadera
 2. Man vet inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

  Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

  Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

  Tack för det - alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan '68!

  SvaraRadera
 3. Bra med minaretförbud. Gärna ett mot kyrktorn också. I Europa har vi under 1900-talet lyckats minska prästernas makt i samhället. Väldigt viktigt att vi nu inte istället låter mullor och imamer få inflytande.

  SvaraRadera
 4. Du tycks ha missat att man i Schweiz betraktar minareter som ett utryck för teokratisk, politisk islam men sharialagar, kvinnoförtryck och allt vad det för med sig. Du tycks också ha missat att det var ett demokratiskt folkomröstningsbeslut som fattades, dessutom initierat av Schweiz största politiska parlamentariska parti. Det går inte att vifta bort som en liten förvirrad klick islamofobers förvirring med mindre man ifrågasätter demokrati som styresskick.

  SvaraRadera
 5. Det är just på grund av den ökande kunskapen om islam som gör att folk vill ha så lite islamskt inflytande som möjligt i Europa.

  Är det verkligen 1,5 miljarder muslimers rättigheter som behöver stärkas i Europa?
  Finns det verkligen inga andra grupper/religioner/minoriteter som har det sämre, än ständigt dessa krävande muslimer?

  Vill du diskutera något reelt problem? Börja då med homosexuellas, judars och andra ickemuslimers och kvinnors rättigheter inom islam och den muslimska världen.

  Men det är väl inte så politiskt korrekt att göra, kanske? Och man riskerar ju både liv och lem på köpet, eller hur?

  Beskriv gärna vad du menar med "fördomar" om islam. Och när blev det en psykisk sjukdom (fobi)att inte gilla den samma?

  // G.W

  SvaraRadera
 6. De finns kyrkor i dom flesta arabiska muslimska länderna me kyrkor torn i syrien irak jordanien palistina egypten marocko nästa alla förutom saudie arabien kanske .varför ska vi här vara me rädda plus en sak.vi som kräver så hårda lagar mot muslimer jag jobbar med flera muslimer på ett lagar dom är hur snälla trevliga sociala människor,ärligt talat att behandla muslimer som de görs idag är helt mott männskliga rättigheter och det kommmer skapa konflikter på grund av partier som saknar moral etik och humanism .

  SvaraRadera
 7. Det handlar inte om främlingsfientlighet. Det handlar om ett land med mycket gamla traditioner och dito kultur, som dessutom har en fin tradition av direkt demokrati.

  Principen är den att då man kommer till ett annat land anpassar man sig till detta land. Man behöver alltså inte annektera kristendomen/katolicismen som religion, men man ska inte komma och kräva egna religiösa byggnadsverk eller någon särbehandling.
  Det går bra att vara muslim i Schweiz, men man må utöva sin religion så att det inte interfererar med kulturen/religionen i Schweiz.
  Enkelt. Skulle gälla om du flyttar till Saudi. Eller kanske du tror att du ska komma dit och kräva att du har rätt att bygga en kyrka där?

  SvaraRadera
 8. Tack för kommentarer.

  Till G.W: Läs gärna mina tidigare blogginlägg om kvinnors rättigheter och extrema tolkningar av islam.

  SvaraRadera
 9. Att det är ett demokratiskt beslut gör det inte till ett bra beslut, och hur som helst så får man i demokratiska länder kritisera demokratiska beslut eller hur?

  Jolalus: Att vi skulle riva kyrktorn till förmån för minareter är bara absurt. tona ner retoriken lite så kanske man kan ta dig på allvar. Personligen är jag fullständigt säker på att svensk kultur är stark och levnadskraftig nog att överleva och utvecklas med andra kulturella influenser.

  Velar ni lika mycket över postmodern aktiektur som konkureraradde ut den traditionella, äldre "svenska" arkitektonisk stilar?

  SvaraRadera
 10. Det du kallar för islamofobi kallar jag för sunt förnuft.

  SvaraRadera
 11. J Hjärpe har sagt att minareter inte fanns från början. och han kan tycka vad han vill i vår demokati. Folkomröstningen var ett demokratiskt beslut, och demokrati är att respektera valresultat.
  valfusk i Afghanistan respekteras,varför?
  aida

  SvaraRadera
 12. Tacka direktdemokratin!

  I Sverige har vi demokrati men ingen frihet. Här väljer partierna vem vi ska rösta på. I Schweiz har de både demokrati och frihet.

  Trots att medielandskapet ser likadant ut som i Sverige som domineras av liberaler med stort infytande på opponionsbildningen visar direktdemokratin att makten tillhör folket - inte medierna - inte politikerna!

  Vi kan tycka vad vi vill om resultatet men vi måste respektera en form av demokrati som är överlägsen den svenska. Själv skulle jag ha röstat JA.

  SvaraRadera