torsdag 8 oktober 2009

DN kampanjar - igen

Ännu ett vänsterkryss på Dagens Nyheter som feltolkar opinionsmätningar för att gynna alliansen. "Fler rödgröna väljare gillar Reinfeldts politik", skriver familjen Bonniers morgontidning. Fast den frågan har inte Synovate ställt.

Opinionsmätningen handlar om den upplevda egennyttan av regeringens politik. Det är naturligtvis fullt möjligt att känna sig personligen gynnad - till exempel av skattesänkningarna - och samtidigt ogilla en politik som förstärker orättvisorna.

Men DN väljer "gillar Reinfeldts politik", utan faktagrund. Henrik Brors artikel på sidan nio får i konsekvent kampanjstil rubriken "Fler rödgröna tar Reinfeldts parti". Det rör sig alltså om att var tredje rödgrön väljare känner sig personligen gynnad av politiken. Var tredje. Och vad de tycker om politiken har inte Synovate mätt.

Åter en gång sysslar DN med politiskt vinklad nyhetsjournalistik när den är som sämst.

Andra om DN-journalistiken: AB, Expressen, Göran Pettersson, Mitt i Steget, Peter Andersson, Peter Högberg,

9 kommentarer:

  1. En bra och belysande kommentar, Mats!

    SvaraRadera
  2. Varför är ni rädda för att DN berättar sanningen?

    SvaraRadera
  3. Var det något särskilt du ville antyda med "Bonniers"?

    SvaraRadera
  4. Enkelspårigt av DN att dra slutsatsen att alla väljare bara är intresserade av sin egen plånbok. Visst kan jag få mer pengar kvar efter skatt med alliansens politik, men jag vet också att ökade klyftor i samhället leder till sämre folkhälsa och ökad brottslighet, trots hårdare straff. Dessutom tycker jag att det är omoraliskt att inte vara solidarisk med dem som inte gynnas av alliansens politik.

    SvaraRadera
  5. Anonym 11:30: De gör ju inte det?
    Max: Verkar mer som att det är du som vill antyda något.

    SvaraRadera
  6. Som Allians-sympatisör kan jag säga att inte heller jag gillade den förvrängda rubriksättningen m.m.

    Jag tycker nyhetsjournalistiken ska vara saklig, och jag läser att även Brors beklagade den.

    Men jag anser att det var en märklig formulering du gjorde.

    SvaraRadera
  7. Visst, Kritiken mot DN:s slarviga (eller medvetna) formulering är glasklar och riktig. Själv gillar jag Alliansens politik men missgynnas av den... Saknar liberalismen, den gamla, inte den nya.

    SvaraRadera
  8. Artikeln påstod knappast att fler skulle rösta borgerligt, bara att fler ansåg sig gynnade av alliansens politik. Och det stämmer säkert. Däremot förde rubriken tankarna fel. Men det är antagligen inte Henrik Brors fel.

    Men tanken är intressant. Om det nu är så att många upplever att de gynnas av regeringens politik, men ändå inte gillar regeringens politik - vad beror det på?

    Handlar det om att "ja, jag gynnas, för jag får mer pengar i plånboken, men jag försvarar ändå höga skatter och välfärd".
    Jag tror mer på det senare.
    Som låginkomsttagare och med en fattig pensionerad mor gynnas jag inte självklart av en politik som fokuserar på skattesänkningar.
    Men när det gäller skattefrågorna och välfärden tycker jag ändå att alliansen fört en balanserad politik. (Till skillnad från DN, som ofta är mer hardcore).
    Vad jag är rädd för är att det ska visa sig vara en övergångsfas. Rädd - för att en hårdare åtstramningspolitik med fokus på skattesänkningar skulle göra livet besvärligare för mig och min familj. Men också för att det kanske skulle innebära att vi får tillbaka socialdemokraterna vid makten. Och det skulle kännas lite... unket.

    Nej, jag hoppas på en borgerlig politik som ser till hela samhället, som slår vakt om välfärden - och som gärna gräver upp lite av den gamla liberala andan (som skulle rest ragg mot hela FRA-paketet, till exempel). Ta gärna med lite socialliberalism och värdekonservatism också. Arbetarklassen är rätt värdekonservativ. Till skillnad mot mediavänstern...

    SvaraRadera
  9. Det viktigaste med det hela är dock att det blev huvudnyheten på DN:s första sida. DN kampanjar stenhårt nu. Med stora jävla bokstäver förkunnar man vad folk bör veta. Grundat på en tunn vinklad analys.

    SvaraRadera