torsdag 29 oktober 2009

Fram med klimatpengarna, EU

EU-toppmötet i Bryssel har börjat. Klarar regeringscheferna att bli överens om klimatstödet till världens fattiga länder? Det blir ett test på Fredrik Reinfeldts ledarskap.

Nyhetsajten Euractiv publicerar det utkast till slutsatser, som jag citerade på min engelskspråkiga blogg redan i söndags. Jag tror man ska granska tre saker särskilt noga när toppmötet redovisar sina resultat:

* Hur stor total finansiering från de rika ländernas statskassor anser EU-ledarna att det behövs?

* Hur många miljarder euro lovar EU under de närmaste åren?

* Hur ska kostnaderna fördelas, efter utsläpp eller efter BNP?

Fast den första frågan är om regeringarna över huvud taget blir överens eller om de skjuter på frågan - i så fall ett stort bakslag för Reinfeldt.

Se min engelskspråkiga analys för en djupare diskussion om detta.

Mona Sahlin och Margot Wallström har redan pressat på om klimatet på den socialdemokratiska jobbkongressen. Räkna med fler miljöbudskap därifrån i morgon eftermiddag, när kongressen diskuterar klimat och EU-toppmötet avslutas.

[UPPDATERING Den nya kompromiss Sverige lagt fram verkar gå i rätt riktning, men djävulen finns i detaljerna. Går den nyvalda tyska regeringen med på att ge mer pengar till Polen? Tänker länderna i östra Europa verkligen avstå från sina överblivna utsläppsrätter?]

Andra om EU-toppmötet: DN, Ekot, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Peter Andersson

3 kommentarer:

  1. Vi har haft två världskrig vars huvudsakliga syfte varit att slå ut Tyskland och tyska folket. Nu skall de som drabbats inte ha rätt till upprättelse.

    SvaraRadera
  2. Vem kommer att ta EU på allvar efter detta? Lissabon fördraget kan tolkas av alla länder som de vill. Lissabon fördraget är ett värdelöst skämt. Hela EU är en stor bluff.

    SvaraRadera
  3. Tre miljoner tyskar som har blivit utsatta för kollektiv bestraffning enligt Benes dekretet bestraffas nu en gång till av EU. Att EU är en stor bluff är bara förnamnet.

    SvaraRadera