måndag 12 oktober 2009

Bonniers sviker Lettland

När regimen fifflade med valet i Iran svarade BBC:s persiska kanal för en nyhetsbevakning, som gjorde mullorna livrädda. När Lettland är i kris säljer Bonniers den modiga dagstidningen Diena till en okänd ägargrupp, vilket får tidningens ledande profiler att hoppa av i protest. Det är skillnad på public service och privata medieägare.

Idag ska den lettiska regeringen komma överens om nya besparingar och skattehöjningar, är det tänkt. Annars kan lånen från EU och IMF frysa inne. Jag skriver om krisen i Lettland på min engelskspråkiga blogg.

Det svenska agerandet mot vårt grannland blir allt värre. Swedbank hotar i dagens Financial Times att dra in bolånen till Lettland, om regeringen går vidare med sina planer på att sätta ett tak för hur stor återbetalning bankerna kan kräva. Swedbank och SE-banken har ett stort ansvar för krisen genom sin aggressiva marknadsföring av lån tidigare. Nu får de både ekonomiska garantier av skattebetalarna och Mats Odells stöd för att kunna tvinga ur sina lettiska låntagare deras sista lats.

Bonniers agerande är lika illa. Tidningen Diena har spelat en avgörande roll mot korruption och maktmissbruk. En sådan röst behövs särskilt mycket i en ekonomisk kris, som snabbt kan leda till kalla politiska vindar.

Att gynna oberoende medier borde vara en central del av svensk utrikespolitik. När Bonniers sviker sina stolta principer behöver Sverige en regering som stärker public service internationellt.

[UPPDATERING: Anne-Marie Lindgren skriver klokt om Anders Borgs behandling av Lettland]

Andra om Lettland: DN, Ekot1, Ekot2, Expressen, E24, Det vanliga folket,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar