tisdag 27 oktober 2009

Urban Ahlin eller Peter Hultqvist?

Personval är spännande, det går inte att komma ifrån. Socialdemokraterna ska göra en stor förnyelse av sitt verkställande utskott på veckans kongress. Den nya generation som väljs kommer att prägla partiets arbete.

Ingenting är klart förrän allt är klart, brukar det heta. Såvitt jag förstår kan ändå några personer räkna med att komma in i VU (som ordinarie eller suppleanter): Carin Jämtin, Anneli Hulthén, Tomas Eneroth, Mikael Damberg och Ylva Johansson. Mot denna uppräkning kan man möjligen invända att VU blir "Stockholmstungt" - men å andra sidan är det nödvändigt för (S) att lyfta fram sina företrädare i huvudstaden för att vinna valet nästa år. Göteborg skulle i alla fall äntligen få in en representant i VU efter Göran Johansson.

Mona Sahlin tryckte på för två kandidater: Ylva Johansson och Thomas Bodström. Hon vann en halv seger, men Bodströms partiförankring är för svag för en VU-post.

Den mest kontroversiella frågan ser ut att vara om Urban Ahlin eller Peter Hultqvist får en plats i VU. Skogslänen är starka och vill gärna ha Hultqvist, men Ahlin har varit med länge och har ett brett kontaktnät.

Urban Ahlin står i centrum på flera sätt. Klarar han hem Afghanistandebatten på egen hand eller måste partiets veteraner som Jan Eliasson och Lena Hjelm-Wallén rycka in?

Kongressen blir en test på vilket förtroende (S) har för sin utrikespolitiske talesman.

Andra om VU-valet: Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar