fredag 16 oktober 2009

Vår beredskap var inte god

Det är tur att svininfluensan inte är den riktigt farliga pandemin, och att smittspridningen blev långsammare än beräknat. Men vi kan inte lita på turen varje gång.

Krisberedskap handlar om att vara förberedd på det värsta. Det har inte Sverige varit denna gång. Gör tankeexperimentet att vi hade haft hundratals dödsfall vid det här laget, inte alls orealistiskt vid en värre pandemi. Gissa om det hade varit kaos vid vårdcentraler och på sjukhus.

Nu är vaccinet försenat igen. Det skapar förvirring på vårdcentraler som redan annonserat ut när vaccineringen ska börja. Tidigare brister har handlat om vem som ska betala, om dålig information till riskgrupper och andra som är oroliga, om hur sjuka patienter ska skiljas från de som vill vaccinera sig.

Om man är positivt sinnad kan man säga att svininfluensan är en bra övning innan det kommer en ännu allvarligare pandemi (om nu inte viruset muterar). Men det gäller bara om vi diskuterar bristerna nu och lär av dem. Mildheten hos svininfluensan döljer att landstingens planer hade stora luckor.

Många medier köpte Maria Larssons försäkringar på presskonferensen i våras. Beredskapen var inte så god som folkhälsoministern påstod.

Andra om svininfluensan: AB, Expressen

7 kommentarer:

 1. Dessa refererade forskningsnyheter har kommit senaste tiden :

  http://www.theglobeandmail.com/news/technology/science/study-prompts-provinces-to-rethink-flu-plan/article1303330/


  Citat ur artikeln

  "Distributed for peer review last week, the study confounded infectious-disease experts in suggesting that people vaccinated against seasonal flu are twice as likely to catch swine flu."

  Tydligen dubblades risken att få svininfluensan om man tidigare har deltagit i årlig(a ?) vaccination(er?) mot säsongsinfluensan.

  Även i USA har en studie visat något liknande nämligen att successivt ökand användning av säsongsvaccineringar av äldre under en lång tidsperiod har följts av en ökad sjukdoms- och dödsfrekvens i det man vaccinerat mot nämligen säsongsinfluensa.

  http://news.bio-medicine.org/medicine-news-3/Benefits-of-flu-vaccine-substantially-overestimated-says-study-6985-2/  Vidare en tredje färsk studie

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19703472?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

  J Theor Biol. 2009 Aug 22. [Epub ahead of print] Links
  Qualitative analysis of the level of cross-protection between epidemic waves of the 1918-1919 influenza pandemic.Rios-Doria D, Chowell G.
  Mathematical, Computational and Modeling Sciences Center, School of Human Evolution and Social Change, Arizona State University, Tempe, AZ 85287, USA.

  "Our results indicate that avoiding a second influenza epidemic is plausible given sufficient levels of cross-protection are attained via natural infection during an early (herald) wave of infection or vaccination campaigns prior to a second wave. Furthermore, interventions aimed at mitigating the first pandemic wave may be counterproductive by increasing the chances of a second wave of infection that could potentially be more virulent than the first."

  Man konkluderar bl a att åtgärder för att begränsa smittspridningen i en mild våg 1 av en influensapandemi kan vara kontraproduktiva när det gäller effekterna som uppstår i en andra, potentiellt allvarligare, influensavåg eftersom infektionen pga dessa åtgärder kan bli värre och mer spridd än om man inte vidtagit dem.

  Hur rimmar dessa tre studier med t Sveriges valda massvaccineringsstrategi mot den aktuella Svininfluensan ?

  SvaraRadera
 2. Länk om vaccinering

  http://www.vaclib.org/sites/debate/web1.html

  SvaraRadera
 3. Din kommentar kommer att synas efter att den godkänts?

  Vet du att det är så överallt;tidnigar,siter, t o m när man ringer upp radio...först censur sen visas det om det passar?
  Det fria ordet finns inte min vän...tro inget annat

  SvaraRadera
 4. Henrik Schedin16 oktober 2009 20:26

  Jag har läst annan skrämmande fakta angående vaccinet och tycker att alla ska tänka sig för innan de går och vaccinerar sig. Vaccinet är helt enkelt giftigt. Det innehåller bland annat adjuvanten squalene/hajleverolja, detta kan orsaka rubbningar i immunförsvaret. Oljebaserade adjuvans är särsklit farliga och är begränsade till experiment på djur. Injecering av squalene i kroppen kan leda till nervskador och värsta fall död.

  Den kvicksilverförening som finns i vaccinet kan skada hjärnceller och är extra skadligt för foster och små barn. Hos dem kan personlighetsstörningar uppstå, som ADHD och autism. Detta är ju extra viktigt att tänka på för föräldrar och gravida, som är bland dem som blir vaccinerade först ( åtminstone i mitt län).
  Jag tycker att det är mycket skrämmande att svenska myndigheter har godkännt detta vaccin och är villiga att förgifta hela det svenska folket.
  Jag hänvisar till www.cmef.eu (där finns mer info).

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tack för bra länkar Bo!
  Vad anser du Bo och ni andra om följande länk och dess innehåll?
  www.cmef.eu

  SvaraRadera
 6. Jag har inte orkat sätta mig in i giftighetsaspekten som också är viktig förstås, men inser att den milda influensan gör att all massvaccinering mot den av miljontals människor måste prövas extra noga m a p fördelar och nackdelar när fördelarna blir så små. Jag och min fru har insett att nackdelarna överstiger fördelarna i värde m a p det immunologiska på lång sikt.

  SvaraRadera
 7. Till Bo Engwall: För min del trodde jag att WHO gjort denna bedömning när man rekommenderade vaccinering, men det verkar alltså inte vara så?

  SvaraRadera