Många av frågorna på (S)-kongressen avgörs i EU. Ändå står det inte mycket om nya EU-initiativ i förslaget till politiska riktlinjer. Socialdemokraterna borde utveckla sin europapolitik och berätta vilka nya förslag partiet vill se under nästa mandatperiod.
Igår fick ombuden se en hälsning från Spaniens premiärminister Zapatero. Han ville samarbeta om en progressiv politik i EU för jobben, jämställdheten och miljön. Sverige och Spanien har cyklat tandem förr, till exempel för att få igenom EU:s jämställdhetspakt.
Bland motionerna till (S)-kongressen finns till exempel utmärkta förslag om att skärpa EU:s konsumentpolitik. Partistyrelsen skriver bort dem med en gäspning. Det är synd. Även när det gäller nedladdning på nätet måste en lösning innehålla förslag till nya EU-regler, men sådana initiativ hittar jag inte. (S)-ledningen borde fånga upp medlemmarnas goda idéer och sammanföra dem till en tydlig plattform för EU-arbetet om partiet vinner valet.
Klimatet är ett undantag, där har de rödgröna redan en gemensam linje för att driva på EU. Men det finns många andra områden där (S) behöver vara mer konkret än i plattformen inför EU-valet i juni.
Kvällens internationella debatt kommer nog ändå att handla mest om Afghanistan, Mellanöstern, FN-mandat och Västsahara.
Kanske blir striden om Afghanistan inte lika hård som det verkade före kongressen. Liksom i andra frågor så har yrkandena jämkats samman i temagrupper och underhandsdiskussioner. Linjen tycks bli att kräva en tydlig FN-samordning av alla insatser i Afghanistan, där USA inte längre kan föra sitt eget krig parallellt med ISAF. Annars kan inte Sverige långsiktigt vara kvar. Något årtal för ett tillbakadragande av svensk trupp verkar inte finnas med i kompromisstexten. Det blir säkert en het debatt i alla fall, men partistyrelsen har en hyfsad chans att klara den.
Även när det folkrätten verkar kompromissen gjord på förhand. Broderskap har, något förvånande, gått med på en skrivning om att militära insatser kan vara OK även utan godkännande av FN:s säkerhetsråd. Maj-Britt Theorin och Stockholms arbetarekommun är knappast nöjda, men får svårt att nå en majoritet.
Andra om (S)-kongressen: AB, AB2, AB3, DN, DN2, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Claes Krantz, Gudrun Schyman (hos Arvid Falk), HBT-sossen, In your face, Mitt i Steget, Per Westberg, Peter Andersson, Peter Högberg, Rasmus Lenefors, Ulf Bjereld
torsdag 29 oktober 2009
Vässa EU-politiken, (S)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar