torsdag 1 oktober 2009

Byt kurs om Iran

Sverige får inte låta de tre stora EU-länderna sköta Iranfrågan. Ultimativa krav fungerar inte. EU behöver en bredare ansats, som handlar om regional säkerhet (inklusive Israels kärnvapen), handel och demokratisering.

Det är i kortheten slutsatsen i min senaste veckoanalys av det svenska EU-ordförandeskapet. Mycket står på spel vid dagens möte om Iran i Geneve. Den franske presidenten Sarkozys hot om sanktioner i december ifall Iran inte ändrar sig sätter press även på Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt att hålla ihop EU kring en linje som har någon chans till framgång.

Läs gärna mer på min engelskspråkiga blogg.

Du kan prenumera på veckoanalysen genom att skicka ett mejl till matsengstrom100(at)hotmail.com.

För övrigt rekommenderar jag Roger Cohens krönika i New York Times. Och Hans Blix analys i dagens P1-morgon.

Andra om Iran: AB, DN, DN2, DN3, Ekot, SvD, SvD2

5 kommentarer:

 1. Sanktioner?

  Sanktion mot Iran slår ut mot folks köpkraft och inbringar fattigdom. Vill man hindra regimen i Iran att stoppa kärnverksamhet för framställning av atomteknik-ska man stänga alla Irans ambassader runt om i världen samt införa reseförbud för myndigheter utanför Irans territorium. Det inkluderar inte resa för Irans invånare. I stället tal om sanktioner borde främjas demokratirörelser inne i Iran. Men detta kan inte göras av dagens statsöverhuvud. Möjligen sitter de alla i samma båt. Störa balansen så finns risk för rotations-rörelser. Låt utställningen fortgå. Att leka är alltid kul!

  SvaraRadera
 2. Sanktioner?

  Sanktion mot Iran slår ut mot folks köpkraft och inbringar fattigdom. Vill man hindra regimen i Iran att stoppa kärnverksamhet för framställning av atomteknik-ska man stänga alla Irans ambassader runt om i världen samt införa reseförbud för myndigheter utanför Irans territorium. Det inkluderar inte resa för Irans invånare. I stället tal om sanktioner borde främjas demokratirörelser inne i Iran. Men detta kan inte göras av dagens statsöverhuvud. Möjligen sitter de alla i samma båt. Störa balansen så finns risk för rotations-rörelser. Låt utställningen fortgå. Att leka är alltid kul! Osman Gharanizadeh

  SvaraRadera
 3. Allt detta snack om kärnvapen...när det inte är det det handlar om. Om Iran verkligen var på väg att få fram kärnvapen så hade Israel attackerat och USA hade backat dem.

  Det handlar (för ovanlighetens skull) om olja indirekt, stabiliteten i området direkt. Iran är inte villiga att lyda USA, och vi såg alla vad priset för det var för Irak.

  Om vi verkligen vill bli av med hela mellanösternproblemet så satsa på forskning. Ju snabbare vi blir av med behovet av olja, desto snabbare kommer samtliga arabländer falla. Qatar och Bahrain kommer klara sig lite längre, men de är alldeles för små för att ensamma kunna föra in arabvärlden i vårt årtusende. Saudi-Arabien, Kuwait, Förenade, Ira* etc kommer alla falla direkt när de måste lita på sin befolknings hårda arbete.

  Det är samma sak som med Afrika, det verkliga problemet är folket.

  SvaraRadera
 4. Det är lite trist att väst har sån fientlighet mot Iran och att Iran är så fientliga mot väst/Israel.

  Både väst och iran har mycket gemensamt och skulle må bra av att vara vänner.

  Betänk att ALLA terroristorganisationer samt "badguys" som Khadaffi och Saddam är (eller var i Saddams fall) Sunni utom Hizbollah, och man kan diskutera om Hizbollah verkligen kan kallas för terroristorganisation...

  Iran är inte så onda som väst tycks tro och väst är inte så onda som Iran tycks tro. Grannländerna däremot, som Bush vänner Saudiarabien är ett verkligt hot.

  SvaraRadera
 5. Det fungerar inte att gulla med galningar.

  Men tyvärr finns det gott om folk inom rödvinsvänstern som - likt Chamberlain 1938 - tror att man kan prata fanatiker till rätta.

  SvaraRadera