torsdag 29 oktober 2009

Bra tal av Urban Ahlin

Debatten om internationell politik har börjat. Urban Ahlin inledde med ett starkt tal som snabbt fick sorlet i Victoriahallen att ersättas av tyst koncentration hos ombuden. En tystnad som avbröts av applåder när Urban Ahlin bad demokratikämparna från Vitryssland att resa sig.

Urban Ahlin talade om välfärdsklyftan genom Medelhavet och uppmuntrade till samarbete med Nordafrika på samma sätt som med Baltikum en gång i tiden. Han kritiserade Carl Bildt för att inte fortsätta dialogen med arabiska länder i EU:s närområde. "Det euroislamprojekt som Lena Hjelm-Wallén och Anna Lindh initierade ligger för fäfot", sa Ahlin bland annat.

Talen innehöll också hård kritik av Israels angrepp på Gaza och krav på att följa upp Goldstonerapporten: "Krigsförbrytelser ska bestraffas. Punkt slut."

Carl Bildt fick även kritik för att inte prioritera nedrustningsarbetet, trots Blixkommissionens förslag och Obamas nya initiativ.

Slutligen tog Urban Ahlin upp "det nya massförstörelsevapnet" - sexuella övergrepp i krig. "För en socialdemokratisk regering kommer kvinnors rättigheter att stå i centrum", lovade han, återigen med kritik mot Carl Bildts ointresse.

Det var ett utmärkt tal, inte minst därför att det lyfte fram EU:s möjligheter tydligare än i de politiska riktlinjerna.

Däremot nämnde inte Urban Ahlin ordet Afghanistan en enda gång.

[UPPDATERING: Arbetsfördelningen var tydligen sådan att Jan Eliasson talade om Afghanistan under nästa avsnitt]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar