torsdag 28 januari 2010

Slarvigt av Carlgren

Andreas Carlgren försöker vifta bort kritiken mot klimatfiaskot i Köpenhamn genom märkliga debattgrepp. Det vore bättre om miljöministern berättade vad Sverige ska göra nu.

Lena Sommestad argumenterade tidigare i veckan för att Sverige borde ha skött kontakterna med u-länderna bättre, och inte gett upp Kyotoprotokollet så snabbt. Det är en kritik som funnits på flera håll internationellt och i Sverige (jag har också skrivit om det, här och här till exempel).

Så här besvarar Carlgren sin företrädares debattartikel i Svenska Dagbladet: "Sommestad är idag vd för Svensk Fjärrvärme och har sedan flera år inte följt klimatförhandlingarna. Det märks." Han avslutar sin replik med att uttala förhoppningar om vad Svensk Fjärrvärme som organisation tycker.

Småaktigt. Lena Sommestad är synnerlig kunnig på miljöområdet. Andreas Carlgren borde bemöta hennes kritik i sak istället för att försöka angripa henne via det VD-uppdrag, som hon redan aviserat att hon kommer att lämna under våren.

Det vore mer intressant att läsa Carlgrens uppfattning om den kritik som nya klimatkommissionären Connie Hedegaard framförde under sin utfrågning i EU-parlamentet. Hedegaard ansåg att EU var för splittrat i Köpenhamn och att unionens bud om pengar till u-länderna borde ha kommit tidigare.

Inom EU finns idag en omfattande självkritisk debatt om hur unionen kunde hamna på åskådarplats i slutförhandlingen. Vilka slutsatser drar Andreas Carlgren av detta misslyckande?

Den viktigaste frågan är: Vad gör Sverige nu för att bygga bättre allianser med länder som Brasilien, Sydafrika, Indonesien?

Lena Sommestad har rätt när hon uppmanar till bättre samarbete med progressiva u-länder. Andreas Carlgren borde visa hur det ska gå till i en moderatledd regering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar