Sverige ska göra mer för yttrandefrihet på nätet, enligt Carl Bildt. Det kräver att EU skriver in sådana villkor i sina handelsavtal och att regeringar sätter press på storföretagen, annars blir orden verkningslösa.
Efter bråket mellan Google och Kina har friheten på internet hamnat i fokus. Det är inte första gången, men debatten blir mer intensiv ju mer konflikterna trappas upp.
Därför är det bra att Carl Bildt väljer att driva yttrandefriheten i den digitala miljön. Han är en av de utrikesministrar som förstår nätet bäst.
Debattartikeln i Svenska Dagbladet nämner ett FN-expertmöte som Sverige ska bidra till, och som ska handla om hur man stärker det internationella skyddet av nätfriheten. Utmärkt.
Men FN-förhandlingar är mödosamma och får sällan ensamma den kraft som behövs för att till exempel påverka Kina.
EU sluter avtal med en lång rad länder om frihandel för bland annat telekomtjänster. Naturligtvis borde det finnas klausuler om att partnerländerna inte ska begränsa användarnas yttrandefrihet, liksom det finns en allmän artikel om mänskliga rättigheter i många av dagens avtal.
Carl Bildt kunde också se till att EU tar upp nätfriheten i WTOs förhandlingar om tjänstehandel och att regeringar i demokratiska länder satte gemensam press på företag som Cisco, Google och Microsoft att inte gå med på krav från diktaturer som kränker yttrandefriheten.
Dessutom borde det finnas krav på regeringar att inte blockera sändningar från till exempel BBC om länderna ska ingå i internationella tjänstehandelsavtal.
Det är bra att protestera mot enskilda fall där nätfriheten kränks, men ska arbetet bli effektivt måste det också innehålla åtgärder inom handelspolitiken.
Andra om Bildt och nätet: Mitt i steget, Opassande, Svensson
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Läs gärna vad Opassande skriver i sin blogg kring bl.a. Bildts utspel och friheten på nätet.
SvaraRaderaBildt nämner inte med ett ord de kränkningar av friheten på nätet som förekommer inom EU. Hadopi, Italiens kommande lag med krav på statligt tillstånd för att ladda upp på Youtube är bara ett par exempel. Telekomdirektiv och Acta-avtalet ett par ytterligare. Exemplifieringen kan fortsätt närmast i oändlighet. Ändå är Bildt helt tyst. Kanske inte så konstigt eftersom han företräder den regering som för ett tag sedan ljög när den påstod att Acta inte alls skulle handla om internet!?
Ja sverige ska göra mer för yttrandefriheten.
SvaraRaderavilket i andra ord betyder frysa ut kritiker och fritänkare ur samhället.
Vem fan behöver fingra på frihet.
Eu har redan blivigt en mardröm.
Jag har frågat fransmän, tyskar spanjorer och finnar.
Inget alltså INGET INGET blev bättre.
Dom drog oss för näsan med alla löftena.
Dags och gå ur skiten och lösa upp den.