måndag 18 januari 2010

Borgerlig splittring om försvaret

Folkpartiet kräver ett snabbt svenskt Natomedlemskap och vill öka försvarsanslagen kraftigt. Centerpartiet står fast vid Sveriges alliansfrihet. Den borgerliga regeringen är djupt splittrad i försvarspolitikens viktigaste fråga.

Sveriges förhållande till Nato och hur det påverkar säkerheten i Östersjöområdet är inte någon teoretisk sak. Fredrik Reinfeldt försöker ibland skyla över den borgerliga splittringen genom att säga att Natomedlemskap ändå inte är aktuellt så länge Socialdemokraterna är emot. Det argumentet håller inte.

Varje dag har svensk militär direkta kontakter med Natoländerna som gäller vårt närområde. Sverige kommer snabbt ännu närmare den USA-ledda alliansen - genom gemensamma lägesbilder, underrättelsesamarbete, övningar som Loyal Arrow, avveckling av egna krypton.

Folkpartiet vill gå ännu längre. Det har avgörande betydelse för vår säkerhet om vi krigsplanlägger tillsammans med Nato för ett eventuell kris i Baltikum, som folkpartiets Carl B Hamilton kräver. Liksom om vi skickar svenska JAS Gripen för att övervaka baltiskt luftrum, enligt folkpartiets linje. Däremot säger inte Folkpartiet hur svensk civilbefolkning ska skyddas vid ett krig med Ryssland.

Jan Björklunds stridslystnad inför Irakkriget blir ännu farligare i Östersjöområdet.

Jämfört med den borgerliga Nato-splittringen ter sig de rödgröna partierna väl samordnade i sitt försvarsutspel. Att de inte är överens om Afghanistan är ett problem, men inte så stort som det påstås. Vem trodde att Lars Ohly skulle gå emot sitt partis beslut om Afghanistan redan innan skarpa regeringsförhandlingar äger rum? Det blir en utvärdering i slutet av 2011 om de rödgröna vinner, sa Mona Sahlin i dag. Mycket kan hända i Afghanistan till dess som påverkar partier av alla politiska färger.

Då är Mona Sahlins entusiasm inför Stoltenberg-rapporten ett större problem för de rödgrönas trovärdighet. Thorvald Stoltenberg skriver själv att en logisk slutsats av hans förslag om nordiskt försvarssamarbete är ömsesidiga försvarsgarantier. Hur de svenska rödgröna ska förena det med alliansfriheten har jag svårt att förstå.

Länk
Andra om försvaret: AB, DN, DN2, Ekot, Exp, Exp2, SvD, SvD2, SvD3, Claes Krantz, Fredrik Pettersson, Försvarsbloggen, Mark Klamberg, Martin Moberg, Mitt i steget, Netroots, Opinionsbloggen, Per Westberg, Peter Andersson, Peter Högberg, Röda berget, Rödgröna, Staffan Danielsson, Ulf Bjereld

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar