lördag 2 januari 2010

Fördöm attacken på Westergaard

Mannen som anföll tecknaren Kurt Westergaard agerade troligen på egen hand, enligt den danska säkerhetspolisen. Dådet hyllas i vilket fall av en talesman för islamistmilisen al-Shabab, som uppmuntrar fler att försöka.

Därför är det särskilt viktigt att så många som möjligt fördömer attacken. Det kan hända igen, i Danmark - eller i Sverige. Motkrafterna mot den religiösa extremismen måste bli starkare.

Visserligen är det helg, men hittills är ändå anmärkningsvärt tyst i Sverige om angreppet på nyårsdagen, då Kurt Westergaard och hans barnbarn med nöd och näppe kom undan genom att låsa in sig i ett säkert rum i hemmet.

Man kan tycka vad man vill om Muhammedkarikatyrerna, men det är naturligtvis inte acceptabelt att den som utnyttjar sin yttrandefrihet eller konstnärliga frihet ska behöva riskera livet.

Sådana hot finns även i Sverige. Förhoppningsvis bidrar attacken i Danmark till att den svenska säkerhetspolisen tar direkta och diffusa hotbilder på större allvar.

Andra om attacken: Ekot

[UPPDATERING: Folk och Försvar diskuterar bland annat al-Shahab i morgon.

6 kommentarer:

 1. Jag tror knappast något svensk fördömande av dådet mot Kurt Westergaard kommer.
  Sverige har jo nyss givit carte blanche till alla somaliska invandrare och att gå mot vad man hyllar i hemlandet kommer att uppfattas som "kränkande".
  Det är bara att konstatera hur långt det satt inne med adekvat rapportering om dådet i svensk media på trots av att information fanns direkt från Danmark.
  Dock fanns det mesta i NY Times och engelska The Times, men dessa har jo inte heller samma sjukliga beröringsångest gentemot muslimska terrorister som svensk media har.

  SvaraRadera
 2. Detta är tacken för att de blir mottagna och försörjda med hela sin stora släkt. Varför tiger alla politiskt korrekta still om invandrares våld? Det lätt att anklaga sina västerländska medmänniskor för rasism när man ifrågasätter något. Islam får inte röras och invandringen får inte störas

  SvaraRadera
 3. Dessutom förstår åtminstone inte jag på vilka grunder mannen som attackerade Westergaard har uppehållstillstånd i Danmark. Det är för mig helt oacceptabelt att vi i väst som tillskansat oss konstitutioner och demokratiska normer som garanterar yttrandefrihet, även om det handlar om att kommentera folks politiska eller religiösa åsikter, nu skulle behöva gå bakåt i tiden till islams medeltida traditioner. Varför ska just denna religion ha en särställning och var untouchable?

  SvaraRadera
 4. Ytterligare ett försök att skrämma och manipulera oliktänkande genom att ge sig på Westergaard. Det är bara muslimer som inte får göra avbilder av Muhammed, så anses Westergaard vara muslim av muslimerna?

  SvaraRadera
 5. POLITIKER SOM VÄRNAR OM YTTRANDEFRIHETEN måste fördömma attachen, mordförsöket på Kurt Westrgaard. gör de inte det vet jag inte till vem jag skall läga min röst. Stå upp för DEMOKRATIN!
  ............gäller även kultureliten.
  Stå upp för Demokratin!

  SvaraRadera
 6. veritas: dessutom har denne trevliga somalier varit anställd av det danska Röda Korset för att ta hand om invandrarungdomar! Det är verkligen att göra bocken till trädgårdsmästaren - men ingenting förvånar en längre - tvärtom skulle man bli förvånad om det någonting agerades från de folkvaldes sida, eller åtminstone från massmedias sida - vi ska bara buga och tacka och betala för kalaset - jag skriver gärna under för Westergaard om det finns någon namninsamling som fördömer överfallet och kräver sanktioner mot gärningsmannen

  SvaraRadera