lördag 30 januari 2010

Redovisa lånen, Victor Muller

Har Victor Muller underröjt alla tveksamheter om sina kontakter med rysk organiserad brottslighet? Den frågan måste snabbt få ett trovärdigt svar. Inte minst för de Saab-anställdas skull.

Säpo och den svenska regeringen bidrog till att stoppa Spykers köp av Saab i december, efter uppgifter om kopplingar mellan Mullers finansiärer i Antonovgruppen och organiserad brottslighet. Det skriver Dagens Industri. Ett journalistiskt scoop och en oroande nyhet.

Ryktena har funnit ett tag. Bloggaren Svensson har till exempel skrivit om ämnet tidigare. Men de detaljerade uppgifterna om svenska myndigheters agerande sätter hela Saab-affären i ett nytt ljus.

Enligt Svenska Dagbladet har Antonov-gruppen lånat ut 585 miljoner till Spyker.

Är de pengarna fullt återbetalda? Och vem är den mystiska långivaren som gjorde det möjligt för Victor Muller att köpa Saab, när Antonovgruppen lämnat sitt formella ägande i bolaget?

"Antonovfamiljen är borta nu och har ingen som helst maktställning i Saab Spyker", säger Hans Lindblad, statssekreterare på Finansdepartementet.

Victor Muller måste redovisa offentigt att det stämmer, bland annat genom att namnge var han fick lånet för att köpa Saab. Det borde vi få veta innan skattebetalarnas pengar betalas ut till Spykers konto.

[UPPDATERING Bra inslag i TV4 Nyheterna om detta ikväll.]

Andra om Saab Spyker: AB, DN, DN2, Ekot, Exp, GP, SvD, SvD2, med flera

2 kommentarer:

  1. Va? "Ett journalistiskt scoop och en oroande nyhet." Nu är du väl ute och cyklar detta har ju vart känt hela tiden!! Det är offentliga uppgifter som man får från Holländska Börsen! Var glad istället att han lyckades lösa problemet och undanröjt Antonov familjen! För du tror väl inte regeringen gör en undersökning en gång och struntar i det nästa?

    SvaraRadera
  2. Det bästa vore väl om Victor Muller helt försvinner som VD.

    SvaraRadera