tisdag 19 januari 2010

Regeringen förstärker extremismen

Nyamko Sabunis förslag om att hjälpa personer hoppa av från "våldsbejakande islamism" är bra. Tyvärr ökar regeringens övriga politik grogrunden för extremism i miljonprogramsområdena.

Jan Björklund stoppade den satsning på förortsskolorna, som rektorerna kallade "Baylanpengarna". Mats Odells bostadsreformer ökar segregationen. Nyamko Sabuni drar undan grunden för kommuner som varit framgångsrika i introduktionen av nyanlända på arbetsmarknaden. Vårdnadsbidraget och de religiösa friskolorna minskar kontaktytorna med andra delar av det svenska samhället.

Utanförskap och segregation är förstås inget försvar för att kränka andra. Blunda inte för den islamska extremismen, har jag skrivit tidigare. Vänstern är, med några lysande undantag, alldeles för tyst om förtrycket av muslimska tjejer. Den typen av fundamentalism behöver bekämpas av partier, rörelser och samhällsdebattörer som tror på jämställdhet.

Däremot finns det ingen automatisk koppling mellan religiös fundamentalism, av olika slag, och våldbejakande verksamhet. Där riskerar till exempel diskussionen på Folk och Försvar idag att gå fel. Alla amerikanska djupt troende kristna gillar inte korståg mot islamska länder, för att ta ett exempel.

Säkerhetspolisen måste ta al-Shabab och liknande organisationer på större allvar. Det får inte betyda att troende muslimer med en fundamentalistisk tolkning av islam känner att statsapparaten jagar dem på grund av deras religion. Det är folkrörelsernas uppgift att ta debatten om kvinnornas roll, inte polisens.

Andra om Sabuni m m: DN, SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar