onsdag 20 januari 2010

Centern efter Maud

Vad händer med centerpartiet när Maud Olofsson avgår? Partiledarens trötthet i dagens riksdagsdebatt gör frågan ännu mer aktuell.

Göran Eriksson skriver bra i dagens Svenska Dagbladet om att mycket står på spel i valet. För alla partiledare, men inte minst för centerordföranden. "Orkar Maud Olofsson göra en nystart?" frågar Göran Eriksson och fortsätter: "Efter snart nio år är Olofsson ålderspresident bland partiledarna, och sitter knappast kvar efter ett borgerligt nederlag."

Det ter sig som en rimlig bedömning. Jag tror inte hon stannar även vid en eventuell fortsatt borgerlig regering, om centern går kraftigt tillbaka från valresultatet 2006. Frågan är vad som händer sedan.

Centerledningen har kunnat ändra partiets politik med vinden i ryggen från valsegern 2006. Nu verkar det snarare blåsa motvind. Än värre blir det när effekterna av avregleringar som Vårdval Sverige märks fullt ut i glesbygden.

I riksdagen är Maud Olofsson ledare för det tredje största partiet. Så ser det inte ut i opinionsmätningarna. Efter ett förlustval för partiet blir det svårare att hålla ihop om energipolitik, avregleringar, och ekonomisk politik. Dessutom kommer nya krav från alliansens övrigt partier om euromedlemskap, Nato och minskade skatteutjämning.

Andreas Carlgren framstår som den starkaste kandidaten att efterträda Maud Olofsson. Han är populär i centerrörelsen - men räcker det för att brygga över konflikten inom partiet mellan storstadsliberaler och kommunalråd i andra delar av Sverige efter en valförlust?

Annars var det en rätt förutsägbar partiledardebatt. Intressant att Fredrik Reinfeldt var så gnällig och att Mona Sahlin gjorde så många lysande inlägg, med större självförtroende än tidigare. Opinionssiffror betyder tydligen en hel del. Länk

Andra om partiledardebatten: AB, AB2, AB3, Dagens Arena, DN, DN2, Exp, GP, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, In your face, Högbergs tankar, Kent Persson, Martin Moberg, Mitt i steget, Peter Andersson, Rödgröna, Veronica Palm och ännu fler på till exempel Netroots.

3 kommentarer:

 1. "Anders Carlgren framstår som den starkaste kandidaten att efterträda Maud Olofsoon". Intressant om det är så. Jag och faktiskt alla som jag har i min omgivning tycker han är ett stort skämt. Hans insatser i miljö- och klimatfrågorna är ju rena katastrofen och ofta tar han till rena lögnerna för att hävda sin sak. Jag trodde faktiskt att hans trovärdigeht var helt förbrukad.

  SvaraRadera
 2. Jag tror man behöver kolla längre ner i organisationen för att hitta nya företrädare för centerpartiet, de i partitoppen har gång efter annan visat på allt från ignorans inför stämmobeslut till inkompetens på sina ansvarsområden.

  SvaraRadera
 3. Jag noterade att Maud Olofsson inte sa ett ord om kärnkraften igår och lät Jan Björklund, som så ofta på senare tid, framträda som om han vore regeringens energiminister, har skrivit om det på min blogg:
  http://dagbokmotatomkraft.blogspot.com/2010/01/karnkraften-i-riksdagens.html

  SvaraRadera