lördag 1 maj 2010

Anna Lindh om kampen mot främlingsfientlighet

Flera bloggare publicerar Första Maj-tal, egna texter eller citat. Läs till exempel HBT-sossen, Röda Berget och Johan Ulvenlöv.

För min del vill jag gärna lyfta fram Anna Lindhs ord mot främlingfientligheten 1 maj 2002, som tyvärr känns ännu mer aktuella idag:

"Arbetarrörelsen behövs i dag, när högerextremism och främlingsfientlighet sveper över Europa. Le Pens framgångar har chockat oss alla, liksom framgångarna för högerextremister i Österrike, Norge, Danmark och Italien.

Så var det i Sverige också, i början av 90-talet. Då var det stor arbetslöshet och nedskärningar. Klyftorna ökade. Framtidstron var skjuten i sank. Också i vårt land letade man efter förenklade lösningar, efter syndabockar. Också i vårt land växte främlingsfientligheten.

Under 1992 attackerades 52 flyktingförläggningar, därtill skedde tretton korsbränningar och ett femtiotal attentat med molotovcocktails och sprängladdningar. Ny Demokrati kom in i riksdagen. Lasermannen härjade.

Detta lärde oss;

För det första: inget land är skyddat mot främlingsfientlighet.

För det andra: det krävs nolltolerans mot högerextremism och främlingsfientlighet.

För det tredje: det krävs mer kunskap om olika kulturer. Det är ett skäl att regeringen tagit fram en bok om möten med den muslimska kulturen och delat ut till eleverna på gymnasiet.

För det fjärde: vi måste klara ekonomin, jobben och välfärden. Det är när människor förlorar jobb och framtidstro som främlingsfientligheten växer. Det är när den sociala sammanhållningen bryts samman och klyftor och kriminalitet ökar som högerextremism vädrar morgonluft."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar