fredag 30 april 2010

Centerpartiets kris fortsätter

De rödgröna partierna har vind i seglen inför Första Maj, enligt Synovate. Däremot fortsätter centerns kris. Partiets kärna måste snabbt hitta en ny strategi.

Flera mätningar placerar centerpartiet strax över 4% av väljarsympatierna. Den senaste tidens hårda attacker mot miljöpartiet tycks inte ha hjälpt Maud Olofsson. Partiets förlorade identitet är grundproblemet.

Vad står centerpartiet för idag? Den frågan ställer sig uppenbarligen många av partiets gamla kärnväljare. Stureplanscentern har vunnit och marknadsliberalerna verkar dominera nästa ledargeneration, med personer som Annie Johansson och Magnus Andersson. Vart tog engagemanget för regional och social sammanhållning vägen?

Och miljön? Regeringens propositioner om kärnkraften visar att Maud Olofsson var förloraren i förra årets energiuppgörelse. Nu genomför de rödgröna den stora satsning på järnväg och kollektivtrafik som Åsa Torstensson borde ha drivit igenom.

Centerns nedgång har länge oroat debattörer inom partiet. Några är tillräckligt modiga för att blogga om vägar framåt. Andra går längre. Centern i Ånge, Västernorrland, har tröttnat på sveket mot glesbygden:

"Vi kan inte längre ställa upp på den politik Centern bedriver på riksplanet. Det parti som en gång var det givna landsbygdspartiet har i dag vänt landsbygden ryggen. Vi vill återgå till gammal hederlig centerpolitik där folk känner igen sig", säger Ångecenterns talesman Tage Påhlsson till Östersunds-Posten.

Maud Olofssons tid som partiledare är snart slut. De som vill att centern ska överleva långsiktigt bör ta chansen att diskutera framtiden nu.

Andra om opinionsläget: AB, Exp, SvD, Alltid rött alltid rätt,Högbergs tankar, Kent Persson, Kulturbloggen, Peter Andersson, Rasmus Lenefors,Robert Noord,Roger Jönsson, Röda Berget, Stefans konspirationer, med flera

2 kommentarer:

  1. Jodu Mats, du har rätt i att Centerpartiets läge i opinionen är klart besvärlig. Om partiet ska lyckas vända utvecklingen och vinna fler anhängare i kommande mätningar, behövs en starkare profilering. Du pekar bl.a. miljöfrågorna och regionalpolitiken. Därom tycks vi vara överens. Själv kan jag komplettera med att vi bör återta begreppet "decentralisering" och använda det när vi ska förklara budskapet inom flera olika områden.

    SvaraRadera
  2. Mats!

    Miljöfrågor intresserar medborgarna (enligt SOM-institutets senaste undersökning), men viktigast är sysselsättningen. Medborgarna inser att fler måste arbeta och bidra med skatt om välfärden inte ska urholkas än mer. Trots att befolkningen i Sverige har ökat med 2 miljoner invånare sedan mitten på 60-talet är det idag färre som arbetar inom det privata näringslivet än då! Det är där som välståndet skapas och förutsättningarna för välfärden. Därför måste det politiska fokuset vara att skapa fler riktiga jobb.

    Det behövs ett miljonprogam för jobben!

    SvaraRadera