Det går bra för Socialdemokraterna på riksnivå, men vad pågår i Stockholm? Samma dag som Mona Sahlin presenterar sina vallokomotiv gör Ilija Batljan och Carin Jämtin helomvändningar i Stockholmspolitiken.
Den nya (S)-ledaren i landstinget sågar partiets linje i skattefrågan. "Vi går inte till val på att höja skatten", säger Ilija Batljan till Dagens Nyheter. Han passar på att avfärda de 17 öres skattehöjning som hittills varit Socialdemokraternas linje. "Det går att få fram 700 miljoner extra till vården genom smarta lösningar och minskad byråkrati", säger Batljan. "Privata entrepenörer är inget problem och inte vinst heller. Jag älskar vinst", fortsätter han.
Är det så (S) ska övertyga alla de som fått sämre vård under den borgerliga mandatperioden? Effektivitetshöjningar är lätta att tala om, svårare att genomföra, och de vinster som privata företag plockar ut från skattefinansierad vård förskräcker. Vad säger andra landstingspolitiker, som Dag Larsson till exempel?
Även Carin Jämtin gör märkliga uttalanden. För några veckor sedan sade hon att det tyvärr inte går att bryta segregationen genom att minska ensidigheten i bostadsområden där få har utländsk bakgrund. Nu säger Jämtin att Socialdemokraterna ska regera tillsammans med Moderaterna om Sverigedemokraterna blir vågmästare.
Visserligen har Stockholms stad haft samlingsstyre tidigare, men erfarenheterna av "stora koalitioner" för att stoppa främlingsfientliga partier avskräcker. Se på Österrike.
Dessutom kan man undra vad partiets förtroendevalda tycker om att hålla möte samma kväll som utspelet och få höra om den nya positionen via media. Stockholms arbetarekommun sa nej till samlingsstyret en gång i tiden efter långa diskussioner. Nu är det ja utan ordentlig förankring.
Carin Jämtin är en lysande politiker. Därför verkar de senaste uttalandena ännu märkligare.
Vart är Socialdemokraterna i Stockholm på väg?
[UPPDATERING 100415: Jag ser i DN att LO-distriktet i Stockholm delar min kritik av Ilija Batljans uttalande.]
Andra om socialdemokraterna och Stockholm: DN, Ekot, Jens Holm, Kulturbloggen, Peter Andersson, med flera
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar