tisdag 6 april 2010

Trygghet från brott är en rättvisefråga

Ibland önskar jag verkligen att jag har fel. Så är det med en krönika jag skrev år 2007 med rubriken "Rädslan för brott kan avgöra valet". Där varnade jag för hur Sverigedemokraterna utnyttjar människors oro för våld i partiets strävan att bli vågmästare i svensk politik. Sverigedemokraternas chanser ökar när partierna på vänsterkanten är alltför passiva i debatten.

Tyvärr är den fruktansvärda dödsmisshandeln i Landskrona ännu en sådan händelse. Det viktigaste nu är naturligtvis att de anhöriga får stöd och att brottet klaras upp i en rättsprocess. Ändå måste de politiska följderna diskuteras - annars får de krafter monopol som vill öka spänningarna i samhället.

Dit hör naturligtvis Sverigedemokraterna. Men också borgerliga partier som har tillräckligt omdöme för att inte direkt utnyttja Landskrona (i alla fall inte just nu). Däremot tycks både moderater och kristdemokrater ha valt att göra brottsligheten till en huvudfråga inför valet.

Socialdemokraternas svar får inte bli passivitet. Det är en sak att lyfta fram andra paroller på valaffischerna. Men i sakpolitiken måste (S) vara tydligt. Vad är det för konkreta insatser som ska minska brottsligheten under nästa mandatperiod, om de rödgröna vinner? Vad säger Thomas Bodström till människorna i Landskrona och i andra orter som är rädda - när han hittar tid att resa dit?

Det är viktigt att tala om sociala orsaker och förebyggande arbete. Jag har själv ägnat rätt många ideella timmar åt sådant. Men det räcker inte.

Socialdemokratin måste också vara tydlig om det personliga ansvaret hos var och en, även hos den som känner sig utsatt och kränkt. Polisen måste ha tillräckliga resurser både för förebyggande arbete och för att ingripa mot brott. Kriminalvård och sluten ungdomsvård måste fungera mycket bättre.

Rädslan för brott är en klassfråga och könsfråga. Människor med låga inkomster är mer oroliga än de som har råd att köpa sig en villa eller bostadsrätt i väletablerade områden. Kvinnor är mer rädda än män.

Trygghet från brott är alltså en rättvisefråga. Tony Blair hade rätt i sin paroll: progressiva partier behöver vara "hårda mot brott, hårda mot brottens orsaker".

Valen kan avgöras på hur de rödgröna partierna förmår formulera en sådan politik.

Andra om brottslighet, Landskrona: DN, DN2, GP, SvD, SvD2

(Jag har tyvärr även denna vecka svårt att länka till andra bloggares välskrivna inlägg).

5 kommentarer:

  1. Förändra fakta med att tycka synd om förövare är nog endast en svensk feghet. Konstatera att vår oförbehållsamma invandring skadar oss inte med endast svåra skador i form av döda och skadade utan också med kostnader som vida överstiger nöjet med mångkulturen. Skicka hem dem som begår brott omedelbart efter dom och låt dem aldrig mer få sätta sin fot i Sverige.
    Vad är det för politiker vi har, som inte har bättre omdöme än att endast se till att få röster för att sitta kvar vid köttgrytan utan respekt för dessa händelser.
    Lägg ner DO och låt våra värderingar i form av lagar och förordningar såväl som nedärvd kultur få förbli i vårt land.

    SvaraRadera
  2. jag tror att de flesta svenskar ink mej själv inte har något alls emot invandrare.
    Det är bara det det har blivit en alldeles för
    många som kommer hit vasrje år särskilt muslimer.
    Många Svenskar känner sej svikna av politiker
    i alla partier och känner villrådighet och maktlöshet när det ställs krav om moskebyggande och sharialagar och att invandringskostnaderna får skjuta i höjden.
    Likadant med nedbrunna skolor och allt ståhej kring karikatyrteckningarna som Wiks gjorde av prof.

    SvaraRadera
  3. Oroa dig inte... SD har 7,6% i senaste opinionen... Folk vaknar tydligen upp trots att politiker och media försöker försköna massinvandringens effekt på det svenska samhället.

    SvaraRadera
  4. Vad är det du är så rädd för hos SD? Det är ju snarast det enda parti som ärligt vill MINSKA spänningarna i landet, genom att direkt gå på orsaken till problemet istället för att hålla på och tramsa i andra änden, där inget går att göra.

    SvaraRadera
  5. Ett av världens mest framgångsrika exempel på brottsförebyggande arbete i stökig "mångkulturell" miljö hittar du i New York City. Åk dit, och ta gärna med dig några rödgröna politiker. Få dom också att fatta att det faktiskt behövs poliser i patrullerande tjänst, på gatan, för att få bort buset.

    SvaraRadera