måndag 3 maj 2010

Orimligt hårda krav på Grekland

Det är inte eurons fel att sjuksköterskor och lärare kommer att få sina löner sänkta i Grekland. Däremot tar EU:s finansministrar en stor risk när de ytterligare skärper kraven på åtstramningar. Gårdagens "räddningspaket" kan slå tillbaka både mot saneringen av statsfinanserna och mot förtroendet för EU.

Redan tidigare har Grekland gått med på omfattande nedskärningar för att få nödlån. Det räckte inte för Angela Merkel. De ytterligare krav som Tyskland med flera ställt, med lönesänkningar och kraftiga momshöjningar, riskerar att tvärbromsa ekonomin. Det blir också svårare att genomföra nödvändiga reformer när kraven utifrån upplevs som socialt orättvisa och ideologiskt betingade (som de påtvingade avregleringarna). Samtidigt tvekar EU inför åtgärder mot den uppenbara finansiella spekulation, som förvärrar krisen.

I Sverige försöker alliansen använda den grekiska krisen som argument mot oppositionen. Kanske får vi höra det även idag när den rödgröna budgetmotionen presenteras.

Det är ett pinsamt försök att driva valrörelse. Få internationella bedömare kritiserar hur Giorgos Papandreou hanterat krisen. Det var den konservativa regeringen under Kostas Karamanlis som lämnade över jätteskulderna, låt vara att de byggts upp under många år. Om någon tar ansvar i Grekland så är det Papandreous röda regering som avslöjade fifflet och nu försöker sanera ekonomin.

Jag vet inte vilken grekisk tragedi som passar bäst för att beskriva det som nu händer, men okänsligheten för social rättvisa är eurogruppens akilleshäl.

Andra om Greklands kris: DN,DN2, DN3,DN4, DN5, SvD, SvD2, SvD2,SvD3, SvD4, med flera

5 kommentarer:

  1. EU-länderna måste ta sina egna självtagna spelregler på allvar. Hur Greklands-affären sköts och hanteras framöver blir en prövningarnas tid för EMU-samarbetet och euron som gemensam valuta. Vi är nog många som hoppas att det går vägen. Europa behöver mer av samarbete, inte mindre. En sak som tyvärr första maj-talarna undvek att beröra.Detta bekymrar mig. Det borde också bekymra alla som vill ha ett ökat europeiskt samarbete.

    SvaraRadera
  2. "En sak som tyvärr första maj-talarna undvek att beröra."

    Av Pagrotsky i Malmö fick det dysfunktionella euro samarbetet en liten släng av sleven, har för mig att han frågade sig var solidariteten i EU fanns när det blåste snålt.

    SvaraRadera
  3. Klart att det är ett systemfel, med en egen icke konvertibel fiat-valuta och flytand växelkurs hade Grekland inte haft dessa problem man nu har, Tyskland hade inte kunnat domptera hur de skall sköta sin ekonomi för att Tyskland etc skall pumpa in pengar för att rädda sina banker som sitter med fingrarna djupt ner i den grekiska tsatsikin. Klart att det inte hade varit en dans på rosor med en illa skött ekonomi och svag exportsektor som inte kan balansera allt som grekerna vill importera. Med nämnda förutsättningar hade Grekland kunnat mota ett handelsunderkott med en "svag" valuta samtidigt som kunnat stimulera den inhemska ekonomin utan att ta upp svindyra förödande utlandslån och utsätta sig för marknadens spekulation.

    Varför skulle EU göra något åt spekulanterna, de är ju en av grundbultarna i det nyliberal systemet där dessa (marknaden) skall "diciplinera" demkratiskt valda regeringar och parlament.

    SvaraRadera
  4. Gratis Feta ost och gratis Kalamata oliver till resten av EU? Låter bra va?

    Undrar om bankirerna som stått som långivare tidigare skulle acceptera den ersättingen.. =)

    SvaraRadera
  5. Alldeles lagom hårda krav på slösaktiga greker. Det har inget med social rättvisa att göra. Landet har levt över sina tillgångar och då går det så här. Punkt.

    /Dr Dexter

    SvaraRadera