Är svenska myndigheter för flata, frågar Svenska Dagbladet sina läsare utifrån dagens artikel om att Livsmedelsverket vill avvakta med ett förbud mot bisfenol. Men det största problemet är inte tjänstemännen utan bristen på politisk vilja i kemikaliepolitiken.
Henrik Ennart gör som vanligt en utmärkt genomgång i sin artikel. Bisfenol har förbjudits i en rad länder och i flera amerikanska delstater. Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg tycker att så borde ske även i Sverige, men Livsmedelsverket vill avvakta EU:s utvärdering.
Däremot lyfter inte Svenska Dagbladet fram hur intresset för kemikaliefrågorna minskat under den nuvarande regeringen. Kemikalier var till exempel ingen högprioriterad fråga under EU-ordförandeskapet. Det är en dramatisk skillnad mot tidigare, när Sverige drev på för en ny kemikaliestrategi i EU och för den nya Reach-lagen. Nu är det EU-parlamentariker som Åsa Westlund (S) som agerar, till exempel för att stoppa bisfenol i nappflaskor.
[UPPDATERING Miljöminister Andreas Carlgren reagerade snabbt på Svenska Dagbladets artikel. Han vill ha ett nationellt svenskt förbud ifall EU inte stoppar bisfenol-A, enligt SvD. Det är bra sagt, men jag skulle nog gärna vilja se regeringens beslut om detta skriftligt innan jag applåderar. Vis av erfarenheten från Carlgrens andra löften till exempel om en kilometerskatt.]
Andra om kemikalier: SvD, Gunvor G Ericson, Louise Konsumentkoll, Martin Moberg, Åsa Westlund, med flera
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det man missar är att INGEN av de stora nappflask-tillverkarna vid sina seriösa utvärderingar av bisfenol i sina flaskor hittar några mätbara värden. Bisfenol-fria alternativ finns så visst är det bra att använda dessa. Men fokus hamnar fel. Det man bör titta på är snarare billiga plastartiklar som förvarar våra livsmedel.
SvaraRaderaHar för mig att Canada har tittat ordentligt på BPA i förpackningar men inte funnit något oroväckande.
SvaraRaderahttp://louisekonsumentkoll.se