måndag 31 maj 2010

Svagt agerande av svenska regeringen

Frankrikes utrikesminister fördömde snabbt Israels attack på Ship to Gaza. Turkiet reagerade hårt och kräver bland annat att FN:s säkerhetsråd sammankallas. Men den svenska regeringen dröjde länge innan det till slut kom ett uttalande om att angreppet var oacceptabelt.

Carl Bildt var påfallande dåligt informerad när han framträdde i P1 Morgon. Det mesta bygger på turkisk medierapportering, påstod han. Bildt visste inte om det fanns svenskar på det fartyg där dödsoffer krävts och han hade inte heller någon uppfattning om attacken skett på internationellt vatten. Hans kontakt med EU:s Catherine Ashton tycks främst ha gått ut på att saken måste utredas, inte på ett entydigt fördömande från EU:s sida av Israels brott mot folkrätten. Så ser det i alla fall ut när man ser Ashtons svaga uttalande efter samtalet med Bildt.

Det är märkligt att ett statsråd som annars brukar vara så intresserad av underrättelser har så dålig koll på vad som sker i östra Medelhavet, särskilt när risken för en konfrontation var stor med risk för svenska medborgare. Regeringen bär ett ansvar för att inte ha gett svenska myndigheter mandat att följa Israels aktiviteter närmare, både i detta fall och mer generellt.

MUF-ordföranden Niklas Wykman var snabbare än regeringen. Han försvarade gärna överfallet på hjälpkonvojen. Det dröjde desto längre innan det kom någorlunda kraftig kritik från Arvsfurstens palats. Då hade redan en rad andra länder uttalat sig. Le Monde ger en bra löpande bild av fördömandena.

Nu gör Israel sitt bästa för att vända bilden av vad som tycks vara en massaker. Som Jonas Sjöstedt skrev i morse kan vi inte få hjälpaktivisternas version ännu på ett tag. Det ställer särskilda krav på medierna att inte okritiskt återge till exempel redigerade israeliska videoinspelningar.

Men oavsett vilka bilder Israel sprider så är det tveklöst så att landet angripit fartyg långt ute på internationellt vatten, med många dödsoffer som följd. Le Monde citerar en israelisk general som slår fast platsen för angreppet.

Detta måste Reinfeldt och Bildt fördöma tydligare. Och dra slutsatser av.

Det behövs en oberoende internationell utredning, som Norges statsminister Jens Stoltenberg krävt. De ansvariga i Israel måste ställas inför rätta, både för denna attack och för de tidigare krigsförbrytelserna i Gaza.

Naturligtvis behöver blockaden av Gaza brytas och aktivisterna på Ship to Gaza släppas. Men de politiska effekterna måste bli större. Mona Sahlin vill att EU fryser sitt handelsavtal med Israel. Det är rimligt, liksom andra krav i de rödgrönas utrikespolitiska plattform. Hur kan vi till exempel ha ett så nära militärt samarbete med Israel?

Jag hoppas regeringen skärper sin linje under eftermiddagen. Annars är detta en skammens dag för borgerlig utrikespolitik.

Andra om Israels attack: DN,SR,Exp, SvD, med flera

3 kommentarer:

  1. Ashton har krävt en utredning och EU-ländernas ambassadörer möts i Bryssel i dag.

    Kanske det är något i överkant att kräva omedelbart fördömande innan vi vet hur det hände.

    EU och Sverige hör ändå till dem som förväntas handla efter övervägande.

    SvaraRadera
  2. Men snälla! Carl Bildt var väldigt snabb att kritisera Israels aktion!
    http://www.politikerbloggen.se/2010/05/31/32067/
    "- Detta är mycket allvarligt och oacceptabelt, säger Carl Bildt."

    Han kallade därefter upp Israels ambassadör för att få en klar bild av vad som hänt. Att fördöma något baserat på osäker information vore högst oprofessionellt!

    SvaraRadera
  3. Sebastian, en del av min kritik är ju just att Bildt och Reinfeldt inte hade sett till att skaffa sig bättre information om läget tidigt igår. Det borde ha varit enkelt att slå fast att attacken skedde på internationellt vatten och därför måste fördömas oavsett exakt vad som skett på fartygen. Att hålla på och tala om hur lite vi vet större delen av måndagen tyder på att särskilt Reinfeldt inte har grepp över underrättelser och krishantering.

    SvaraRadera