söndag 23 januari 2011

Varför Nuder?

Minnet är kort. År 2006 var många kritiska till Pär Nuder bland annat för hans agerande som finansminister. Nu har tiden gått och ett liknande missnöje verkar finnas med dagens ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros.

Delvis ligger detta i rollen att säga nej till reformer som kostar pengar. Ändå var kritiken mot Pär Nuder bredare än så. Han förknippades med Göran Perssons hårdhänta styre och med en politisk kultur som stängde ute istället för att hålla samman. Rättvis eller orättvist, det får var och en bedöma.

Däremot tror jag det är viktigt med en öppen diskussion om alla aktuella personer. Jag återkommer de närmaste dagarna till en analys av partiledarnamnens politik, men när Pär Nuder nu lanseras så hårt är det värt att ställa frågan: vad är mervärdet för socialdemokratin?

Pär Nuder sitter inte i riksdagen. Det är en begränsning för en oppositionsledare. Vilka egenskaper har han som uppväger detta i förhållande till andra kandidater?

Det är ingen tvekan om att Pär Nuder har lång regeringserfarenhet. Detta delar han med till exempel Thomas Östros och Morgan Johansson, som bägge sitter i riksdagen.

Pär Nuder kan internationell politik, även om jag inte delar hans syn på till exempel Mellanöstern. Riksdagsledamöter som Mikael Damberg, Thomas Östros, Håkan Juholt och Morgan Johansson har också stora internationella kunskaper.

När det gäller kunskaper om ekonomi är både Nuder och Östros duktiga. Man ska inte heller underskatta Veronica Palm med flera i riksdagens utskott.

Talar man om personliga egenskaper, som utstrålning och förmåga att lyssna, tycks till exempel Veronica Palm få bättre betyg än Pär Nuder.

Slutligen, när det gäller att hålla ihop socialdemokratin, så är Pär Nuder fortfarande en kontroversiell person. Här har Österberg större förutsättningar, eller en kombination av Damberg och Palm med Österberg kvar som gruppledare.

När jag lägger ihop alla dessa faktorer är det svårt att se varför Pär Nuder skulle vara så mycket bättre än till exempel Thomas Östros eller Mikael Damberg att det kompenserar bristen på riksdagsplats.

Men visst. Kampanjgruppen är stark och skicklig. Räcker det? Och vad betyder det i så fall för förmågan att locka inte minst kvinnliga väljare år 2014?

(För övrigt anser jag att Pär Nuder liksom andra aktuella namn bör redovisa för valberedningen vilken kritik som kan dyka upp senare. Till exempel när det gäller Nuders centrala roll för avvisningen av de två egyptierna år 2001.)

Andra om Socialdemokraterna: AB, AB2, AB3, DN, DN2, DN3, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SVT, Björn Sundin, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Johanna Graf, Peter Andersson, Rapport, Roger Jönsson, Sandro Wennberg, med flera

6 kommentarer:

 1. Det finns bara en som kan axla posten som Socialdemokraternas partiledare:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Leif_Pagrotsky

  ...sen får du tycka som du vill...övriga namn du nämner är antingen insuttna och korrupta eller så saknar de den stora erfarenhet som krävs...

  SvaraRadera
 2. Nuders inställning till Israel-Palestina-konflikten är ett problem. Redan på 80-talet kämpade han för att en delegation från Socialdemokraterna inte skulle träffa PLO. Sorgligt om vi skulle gå tillbaka till Göran Perssons politik att "normalisera" relationerna med Israel.

  Om vi ända ska välja någon utanför riksdagen så föredrar jag Lena Sommestad i första hand och Leif Pagrotsky i andra. Nuder är för mycket en fortsättning av samma politik som lett till den totala kollaps vi ser idag.

  SvaraRadera
 3. Vad är det för fel på Per Nygren?

  SvaraRadera
 4. Jan Nygren heter han

  SvaraRadera
 5. Nuder kallade oss äldre medmänniskor "köttberget" - remember?
  Men Lena Sommestad - ja! http://www.komigenlena.nu/
  Och gärna också Pagrotsky.
  Eller kanske fler från den här listan? http://anpassningmotstand.wordpress.com/2010/12/04/personer-som-borde-inga-i-s-nya-partistyrelse/

  SvaraRadera
 6. Handlareprintz.com24 januari 2011 15:32

  Pagrotsky är en goddagspilt som definitivt inte går hem i stugorna. Det är nödvändigt att det blir en man med en gedigen förankring i fackföreningsrörelsen, t ex Damberg.
  Österberg har utstrålning som en snigel.

  SvaraRadera