måndag 7 juni 2010

Hård EU-kritik mot Andreas Carlgren

Anfall är bästa försvar. Den strategin kanske har inspirerat Centerpartiets kritik av Svenska Naturskyddsföreningen. Miljötalesmannen Claes Västerteg tycker att regeringen blir orättvist behandlad.

Möjligen kan miljörörelsens kritik ha andra orsaker. Miljöminister Andreas Carlgren är en man av stora ord. Det är många miljöreformer som skulle vara lag i det här landet nu om Carlgren hållt ord - ta kilometerskatten för lastbilar till exempel.

Naturskyddsföreningen gör det som landets miljöjournalister borde göra: Granskar vad regeringen verkligen uträttar, inte bara vad Carlgren säger.

En sådan granskning borde fler göra. Varför är det så tyst om Sveriges roll för klimatfiaskot i Köpenhamn, bara för att nämna ett ämne?

"Andreas Carlgren var för rigid i slutskedet inför Köpenhamn", säger en EU-källa till mig. "Han borde ha välkomnat kinesernas mål tydligare."

Kina gjorde ju ett åtagande inför mötet, som visserligen inte gick tillräckligt långt, men som hade varit bra att bygga vidare på. Då hade rätt taktik varit att välkomna det första steget från kineserna. Genom att omedelbart gå till attack mot Beijing förstörde Carlgren chanserna till en mer konstruktiv dialog, menar min EU-källa.

När förra miljöministern Lena Sommestad beskrev Sveriges misslyckade taktik att vilja skrota Kyotoprotokollet reagerade Carlgren med personangrepp. Ett par månader senare hade både Sverige och EU svängt och vill förlänga Kyotoprotokollet.

Det är tur att Naturskyddsföreningen granskar regeringen. Kommer Svenska Dagbladet och andra medier att göra det?

PS Lena Sommestad har för övrigt startat en läsvärd blogg. DS

3 kommentarer:

 1. johan,karlskrona7 juni 2010 20:33

  Andreas Carlgren måste vara den sämsta miljöminister Sverige har haft och i en tid när miljöfrågorna bara blir viktigare. Han representerar väl Centerpartiet förvandling från ett parti som stod för miljöengagemang och glesbygd till ett parti som bara står för de rikastes skövling av allt.

  SvaraRadera
 2. BSV: Miljöminister Carlgren, svara oss före jakten!

  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/bsv-miljoeminister-carlgren-svara-oss-foere-jakten-559775

  SvaraRadera
 3. Det mest miljövänliga livsmedel som finns är viltkött.Det verkar svårt för många miljögrupper att förstå,eller så vill dom inte.

  SvaraRadera