tisdag 22 juni 2010

Strid om akutsjukhusen

Folkpartiet är åtminstone tydligt i sina åsikter. Landstingsrådet Birgitta Rydberg vill sälja ut Danderyds sjukhus. Ännu mer akutvård ska alltså bli privat. Skattepengar till aktieägarna går på sikt ut över kvaliteten - i hela den verksamhet landstinget har ansvar för, inte bara på de aktuella sjukhusen utan även på vårdcentraler och behandlingshem.

Före valet 2006 försäkrade Fredrik Reinfeldt att inte fler akutsjukhus skulle säljas ut. Nu låter det annorlunda från moderaterna i Stockholms läns landsting. "Visst kan vi titta på frågan", säger finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd. Hon vill dock inte peka ut Danderyd: "Man kan kolla även andra sjukhus. Men det är en senare fråga", säger hon till Svenska Dagbladet.

Som Peter Andersson påpekar kan inte "senare" bli hur sent som helst. Alliansen måste ge besked om akutsjukhusen i god tid före valet.

4 kommentarer:

 1. Sjukvården börjar likna ett oligopol med ett fåtal aktörer. Att satsa inom sjukvården är ett säkert kort - inget risktagande då människor alltid kommer att behöva vård. Samhället förlorar i andra änden när dessa privata vårdbolag bedriver personalnedskärningar - fler arbetslösa som ska ha försörjningsstöd - fler med utmattningssymtom med sjukskrivningar som följd

  SvaraRadera
 2. Det är emellanåt en alldeles särskilt ideologiskt driven höger ni här där uppe i Stockholm.

  SvaraRadera
 3. Tre funderingar som jag önskar få svar på:

  Är ett vinstdrivande oligopol med privata aktörer bättre än ett återinvesterande monopol såsom "ofantliga sektorn"?

  Mångfald - Alleris, Attendo, Carema – vilka fler aktörer finns?

  Vad kommer det kosta skattebetalarna att finansiera ett kontrollsystem för att komma åt fusk med påhittade patienter och undersökningar som inte gjorts?

  SvaraRadera
 4. Tre funderingar som jag önskar få svar på:

  Är ett vinstdrivande oligopol med privata aktörer bättre än ett återinvesterande monopol såsom ”ofantliga sektorn”?

  Mångfald – Alleris, Attendo, Carema – vilka fler aktörer finns?

  Vad kommer det kosta skattebetalarna att finansiera ett kontrollsystem för att komma åt fusk med påhittade patienter och undersökningar som inte gjorts?

  SvaraRadera