tisdag 15 juni 2010

Carl Bildts fula tackling

Många har skrivit bra om Carl Bildt, Lundin Oil och Sudan. Jag har inte så mycket att tillägga.

Utom på en punkt. Hur utrikesministern slår tillbaka mot den MR-koalition som länge bevakat situationen i Sudan.

Urban Ahlin påminner om KU:s uttalande att Carl Bildts blogg inte går att särskilja från hans uppdrag som utrikesminister. Flera andra har likt Ahlin kritiserat Bildt för att låta en representant för Lundin Oil stå för argumentationen på bloggen om oljeutvinningen i Sudan.

Dessutom kan inte Carl Bildt låta bli att på sin blogg ge en släng åt ECOS, MR-koalitionen som tagit fram den kritiska rapporten om utländska oljebolag och övergreppen i Sudan:

"Den organisation som nu återkommer med olika anklagelser har sedan mycket lång tid försökt att få västliga oljeföretag att lämna landet, och i allt väsentligt har detta nu också skett.
Nu är det olika asiatiska företag med ytterligt begränsad insyn som tagit över."

Det är en märklig insinuation Carl Bildt för fram. Den som kritiserar västföretags agerande när det gäller mänskliga rättigheter ska alltså ta på sig skulden för att skrupellösa asiatiska företag tar över. Delar Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson den uppfattningen?

Fotboll är väl inte Carl Bildts starkaste gren, men i det här fallet är det lätt att tänka på några av de fulaste tacklingarna och efterslängarna i fotbolls-VM.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar