onsdag 16 juni 2010

Centern överger miljön

Sammanhållning. Ordet användes flitigt i början av partiledardebatten. Fredrik Reinfeldt slänger sig med begreppet som om det uppfunnits av Per Schlingmann. Statsministern fortsatte också sin retorik om välfärden. Taktiken från valrörelsen år 2006 ska tydligen upprepas: att låta så mycket socialdemokrat som möjligt.

Samtidigt visar statistiken hur fattigdomen bland unga ensamstående föräldrar skjuter i höjden. Det är ett av många tecken på hur klyftorna ökat under denna mandatperiod.

Vad händer fram till 2014 om den borgerliga regeringen kan sitta kvar? Hur stor del av välfärdsfinansieringen försvinner genom ytterligare sänkta skatter? Vilka effekter får det att så många unga går utan jobb?

"Om vi får en annan debatt om klasskillnader, arbetslöshet och ett land som glider isär, då kommer det att gynna de rödgröna", säger Arne Modig på Novus Opinion till Svenska Dagbladet apropå låga förtroendesiffror för Sahlin och Östros.

Det stämmer säkert, men det fungerar knappast så att "vi får" den ena debatten eller den andra. Sällan har mediernas roll för att sätta dagordningen varit så tydlig som nu under maj. När sker granskningen av den borgerliga politikens konsekvenser för samhällsklyftorna och av alliansens alternativ för tiden fram till år 2014?

I övrigt tog Maud Olofsson ännu ett steg i centerns förvandling. Hennes första replik på Mona Sahlin innehöll enbart kritik av ett antal miljöskatter. Där försvann centerns sista trovärdighet som miljöparti. Dags att byta den gröna färgen på partisymbolerna till något blåare.

[UPPDATERING: Jag ser att även Jonas Sjöstedt, i ett som vanligt välskrivet inlägg, föreslår att centerpartiet byter färg.]

Andra om partiledardebatten: AB, DN, Ekot, Exp,Exp2, GP,SvD,SvD2, med flera

2 kommentarer:

 1. Nu är du väl ändå ute och cyklar? Bidragen till Kommunerna har ju ökat under mandat perioden!! Och enklast och bästa sättet är ju att få flre att betala skatt!! Och hur får man att göra det? Ja just ja få dem i arbete och det är ju det man gör med Aliansens politik. Arbetslösheten sjunker ju snabbast i Eu samt svensk ekonomi är starkast i hela EU!

  SvaraRadera
 2. Anders Jönsson16 juni 2010 20:39

  Välfärdsfinansieringen försvinnner skriver du?
  Sett SCB:s undersökning om kommunernas ekonomi.

  Kommunernas årsprognos för 2010:

  Fortsatt positiva resultat för kommunerna
  Kommunernas årsprognos för 2010 ser ljus ut. Av de 254 kommuner som besvarat SCB:s undersökning om årsprognos för 2010, svarar drygt nittio procent att de kommer redovisa ett positivt resultat före extraordinära poster.

  SvaraRadera