onsdag 9 juni 2010

Sorgligt i Rinkeby

Jag intervjuade nyligen Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan. Vi talade bland annat om Rinkebyakademien, det utmärkta initiativet för att ge elever möjlighet att fördjupa sig i ämnen som matematik och engelska.

Nu ser jag svarta rubriker om att Rinkebyakademiens hus brunnit i natt, efter att bråket i måndags kväll fortsatt.

Det är tragiskt. Eleverna på Rinkebyskolan borde ha fått njuta av sin sista skolvecka. Istället slutade skolbalen med kravaller när äldre ungdomar ville ta sig in.

Nu får vi väl en ny debatt om situationen i förorterna. Jag har aldrig trott att partistrategerna skulle lyckas hålla det borta från valrörelsen. Vare sig de rödgröna eller de borgerliga. Verkligheten tränger sig på.

Visst finns det mycket att säga. Främst om borgerliga neddragningar på skolor och fritidsgårdar, liksom om en politik som konsekvent missgynnar miljonprogrammets förorter (med Vårdval Stockholm som ett av många exempel).

De rödgröna måste för sin del fundera över hur man kunde banta "Miljardprogrammet för miljonprogrammet" så kraftigt i den ekonomiska vårmotionen, och lägga fram ordentliga förslag inför valet.

Men just nu, när jag läser artiklarna om vad som hände i natt, är min reaktion ändå en annan.

De som förstört Rinkebyelevernas sista skolvecka har ett personligt ansvar för det som hänt. Bränderna i natt är oacceptabla. Det måste alla som känner de ansvariga säga klart och tydligt.

[UPPDATERING: Ingenting borde förvåna mig när det gäller Jan Björklund. Men att åka till Rinkeby och säga "skolan i såna här områden är det allra viktigaste för integrationen" när man som Björklund stoppat de statliga extrapengarna till just sådana skolor är verkligen magstarkt.]

[UPPDATERING 2: Luciano Astudillo skriver bra om detta i fredagens Svenska Dagbladet. Läs också Mia Päärnis utmärkta artikel i Expressen.]

Andra om Rinkeby: AB, DN, DN2, Ekot, Exp,Exp2, Exp3, SvD,SvD2,SvD3,SvD4, Storstad, med flera

22 kommentarer:

 1. Det som måste ske direkt är att rättstaten reagerar. Man kan INTE släppa dessa ungdomar utan kännbara fängelse och bötes straff. Men tydligen har man inte lyckats ta fast en enda i natt? eller vill man inte? Vi har ju ren anarki nu.Att bränna en skola och polishus är ett rent angrepp på staten, inte pojkstreck. Dessutom hände samma saker i flera delar av Sverige samtidigt igår. Någon/något samlar dessa gäng och sätter dem i rörelse, helt klart,vems agenda är det att skapa våldsamma upplopp? Stoppa allt utom den riktiga flyktinginvandringen +10år och satsa på integration i svenska värdegrunder istället för multikulti-segregationen av idag.

  SvaraRadera
 2. Det är uppfriskande!
  En ny ungdomskultur skapas i Rinkeby av och för ungdomar. Det skulle bara kultiveras på rätt sätt.
  Det är viktigt att ungdomar har något trevligt att göra när de är lediga från skolan.
  Nästa gång erbjuder en gatufest för hela familjen med mat , underhållning, nöje och musik.

  Kultur är en livsform och kultur är en kamp. Kultur måste också vara farlig.

  Lise Østergaard

  SvaraRadera
 3. CARNIVAL 2010 i BERLIN
  STREET FESTIVAL

  The four day street festival presents the cultural richness of Berlin. Enjoy!

  What to Expect Berlin is one of the most diverse cities in Europe and there’s thousands of people from the Caribbean and Africa providing their own beats, clothes, food and of course beautiful dances.
  Inga bränder och stenkastning!!!

  Getting to Carnival in Berlin Book a flight to Berlin International airport Beriln International Airport

  SvaraRadera
 4. Varför tror ni en lag som ger möjlighet att sätta in militär mot civila håller på klubbas igenom? Även politikerna inser att det här är bara början!

  SvaraRadera
 5. Oj, det var en klockren analys!

  Om inte de borgerliga dragit ner på skolor och fritidsgårdar, hade alla fått plats på skolbalen ("alla ska med") i stället för att kravalla? Eller?

  Att Vårdval Stockholm skulle leda till kravaller kunde ju vem som helst begripa?

  Inte behövs det någon ny(?) debatt om situationen i förorterna. Det räcker väl att alla som känner de ansvariga säger ifrån klart och tydligt. Då blir dessa säkert rädda!

  Ha en bra dag till!

  Mvh, B-E

  SvaraRadera
 6. Erik Johansson9 juni 2010 11:07

  Men vad ni än gör, don't mention the invandring...

  SvaraRadera
 7. Att poliser inte vågade ingripa vid "Helikopterrånet" då de var vida underbeväpnade gentemot rånarna kan jag nog förstå - men det verkar mest som de stod helt handfallna mot stenkastande illbattingar också? Om de inte kan gripa någon av dessa stenkastare för våldsamt upplopp och skadegörelse, legitimerar de ju indirekt deras brott!
  Det som behöver göras är att angripa problemet från flera håll. Dels monetärt, låt ungdomarna veta att de just bränt upp pengarna till en ungdomsgård eller nåt. Dels den mjuka vägen via vettig dialog och fostran i vad som är rätt och fel. Och dessutom genom den hårda vägen, genom att få ungdomarna förstå att upplopp leder till att de blir gripna eller får en batong på låret eller tårgas på sig.

  Nu litar jag förstås inte på svenska medier längre eftersom de bortsett från sensationsjournalistik snarare ägnar sig åt opinionsbildning än att informera läsarna om ALLT som händer, men att efter en natts upplopp, mordbränder och skadegörelse kunna läsa att polisen inte fick fast en enda brottsling trots att de var på plats, lär nog öppna för fler och värre kravaller.

  SvaraRadera
 8. Believe me those are not barn they are real MATURED criminals
  Lay charges on their parents who allowing them demolish ruthless everything or consult their IMAM

  SvaraRadera
 9. "De som förstört Rinkebyelevernas sista skolvecka har ett personligt ansvar för det som hänt."

  Du började PK-mässigt som man kan förvänta sig av en svensk journalist 2010, men det tog sig mot slutet.

  Hur många nedbrända byggnader och skadade och dödade krävs för att du ska dra följande slutsats:

  Massinvandring = ohanterliga problem. Vi måste stoppa inflödet NU och se till att åstadkomma ett massivt återflöde SNART.

  Inse att de nuvarande tingens ordning inte fungerar.

  SvaraRadera
 10. Det handlar inte om nedskärningar eller brist på resurser. Skulle inte hjälpa om så alla in Rinkeby fick en miljon i cash! Arbetslöshet och nedbrytande passivisering och brist på delaktighet är orsaken! Orsakat av en vänsterpolitik som i första hand fokuserar på sånt som "ser bra ut" för *poltikerna* - det är väl vacker och snällt och dela ut allmosor!? Att förnedras att stå med mössan i hand och ta emot en slant från ö(v)erheten istället för att kunna stå på egna ben är skadligt deprimerande!

  SvaraRadera
 11. Ser man tillbaka 15 år i tiden så har alla områden i Sverige bara blivit sämre och värre att bo i, Gemensamt för alla dessa är hög andel invandrare varför inte stoppa invandringen tills man fått ordning på problemen istället för att bara låta det eskalera?

  SvaraRadera
 12. Problemet är invandringen!

  Problemet med invandringen är politikerna som tillåter den!

  Enkelt - eller hur!

  Tjosssan så det blev i Sverige!

  SvaraRadera
 13. Problemet för polisen när det gäller att gripa/lagföra gärningsmännen är att identifiera dem. För att gripa någon måste man veta vem som begått handlingen. Om det står ett gäng på 20-40personer och det flyger gatsten kan man inte gripa allihopa utan endast de som begått handligen(även om man tycka att alla där är medskyldiga). Förstå problemet att plocka ut de skyldiga i den folksamligen!!! Sannolikheten att någon där skulle peka ut de skyldiga är tyvärr lika med noll.

  Det samma gäller när något börjar brinna. Polisen kan inte vara överallt samtidigt. När de kommer till en plats där det brinner är sannolikheten stor att gärningsmannen finns där. Återigen visar sig problematiken att ingen är villig att peka ut den skyldige.

  Polisen kan bara be samtliga avlägsna sig från platsen. Om man mot förmodan skulle få ett signaliment stämmer det oftast in på 98% av ungdomarna på platsen = man kan inte gripa alla som passar in på det signalimenet.

  Ytterligare försvårande omständigheter är mörkret. Ungdomarna klär sig oftast likadant och i mörkret är det nästan omöjligt att urskilja dem från varandra.

  Jag tror att polisen inget hellre vill än att gripa de skyldiga men är budna till att följa den lagstiftning som finns och inte begå justitiemord i jakten på de skyldiga.

  SvaraRadera
 14. Gissar att tomtarna i AFA/Ung vänster är nöjda nu när dom lyckats hetsa mobben till attackera samhället, för det krävs väl inte någon större hjärnkapacitet för att lista ut vilka som ligger bakom allt detta, då de ständigt är i rosengård, rinkeby och hammarkullen med sina flygblad om att "göra revolt mot kapitalet" och "riv samhället".

  SvaraRadera
 15. En fråga till ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet: är det din och tidningens "egentliga" ideologiska grund som ger sig till känna i form av 100% främlingsfientliga inlägg i denna "oberoende" blogg? I så fall borde det kanske framgå med större tydlighet i er logga. Kontakta Sverigedemokraterna för förslag kanske?

  SvaraRadera
 16. Frågan är om du har belägg för dina påståenden, herr journalist? Är det verkligen så att miljonprogrammen får mindre pengar än andra skolor!? Det bästa vore om alla skolor fick EXAKT lika mycket pengar per elev. Siffror som jag läst om det är att skolor i "segregerade" områden får i runda slängar 50.000kr per elev, medan skolor i "svenska" områden får 1/10 del av det per elev!
  Jag tycker det är sjukt! och förbannat orättvist mot de skolor vars elever sköter sig exemplariskt! Ge alla skolor 30.000kr per elev istället. PANG!

  SvaraRadera
 17. Till "Anonym" som kommenterade kl 17.13: Du får naturligtvis ha vilken åsikt du vill om denna blogg. Om du menar att mina inlägg är främlingsfientliga så belägg gärna detta med exempel.

  Om du syftar på andras kommentarer till inläggen så har jag principen att tillåta många sorters åsikter så länge det inte är förtal, hets mot folkgrupp eller liknande. Det betyder i detta fall att ett antal kommentarer inte har publicerats, men också att jag gjort bedömningen att de som finns här ovan inte bryter mot lagen. Jag ogillar djupt t ex förslag om att stoppa invandringen, men det är inte ett lagbrott att tycka så.

  Skriv gärna en kommentar med din uppfattning i sakfrågan så blir balansen säkert bättre.

  SvaraRadera
 18. Till Alexander,

  Jag publicerar din kommentar men jag är övertygad om att du kraftigt överdriver skillnader i skolpeng per elev. Dessutom tycker jag det är rätt att barn som till exempel kommer till Sverige efter skolstart får extra stöd. Det tjänar hela Sverige på.

  SvaraRadera
 19. SD
  Det enda som hjälper att stoppa massinvandringen och skicka hem andra. Obligatorisk undervisning för de som får stanna och krav på egen försörjning omedelbart!
  Själv röstar jag naturligtvis på SD i valet!

  SvaraRadera
 20. Det är lite tragikomiskt att se förnekelsen. Hur illa det än blir, vad som än händer, så kan det inte vara invandringspolitiken som är problemet, nej då.

  SvaraRadera
 21. "Men att åka till Rinkeby och säga "skolan i såna här områden är det allra viktigaste för integrationen" när man som Björklund stoppat de statliga extrapengarna till just sådana skolor är verkligen magstarkt."

  Du kan ju inte skriva rena lögner. De statliga extrapengarna är kvar (Rinkebyskola får cirka 35000kr mer per år än en skola i Äppelviken).

  Det som stoppades var en HÖJNING av den socioekonomiska ersättningen. Rätt ska vara rätt.

  SvaraRadera
 22. Svar till "Anonym" som skrev 09.58: Förra mandatperioden fanns statliga extrapengar, de så kallade Baylanpengarna. Den satsningen finns inte kvar nu. Vad du syftar på är möjligen omfördelningen inom Stockholms stad, men det är inte "statliga extrapengar".

  SvaraRadera