måndag 28 juni 2010

Märker redaktionscheferna inte arbetslösheten?

Det är bra att Dagens Nyheter idag granskar de borgerliga partiernas misslyckande med sysselsättningen. Tyvärr hör det till undantagen i svenska medier de senaste månaderna. Man kan undra om redaktionschefer och politiska journalister, som ofta bor i centrala Stockholm, inte märker arbetslösheten i andra delar av landet.

Sverige är bäst i västvärlden, förklarade tidningen Metro i torsdags. Andra kommentatorer bröt också ut i glädjerop över Konjunkturinstitutets senaste rapport.

Och visst är det bra att Sveriges statsfinanser är i god ordning, att tillväxten tar fart igen. Men samtidigt verkar massarbetslösheten bita sig fast.

Att arbetslösheten ligger på 8,8% tycks på något märkligt sätt inte riktigt tränga igenom till många av landets politiska kommentatorer. Inte heller att KI räknar med 8,5% år 2012 - trots uppgången i BNP.

För Sverige är det unikt höga siffror. För den som går arbetslös är det tung tid i livet. Räknas inte det bland glädjeropen?

Men krisen kommer ju utifrån, säger Reinfeldt och Borg. Klarar inte Sverige jobbkrisen rätt bra ändå?

Knappast. Siffrorna från EU:s statistikorgan ger en annan bild än till exempel Metro. Eurostat redovisar lägre arbetslöshet i en rad EU-länder: Danmark 7,1%, Tyskland 7,4%, Österrike 4,9%, Nederländerna 4,2%. Det beror inte bara på att Sverige har en exportkänslig industri. Den borgerliga regeringens neddragningar av vuxenutbildningen i början av denna mandatperiod är ett av många exempel på hur Reinfeldt och Borg fördjupat jobbkrisen.

Visst finns det också EU-länder med högre arbetslöshet än Sverige, men att påstå att vi är "bäst i västvärlden" kräver att man blundar rätt ordentligt för alla dem som saknar jobb.

För övrigt har Mona Sahlin och Thomas Östros en bra artikel om välfärden idag. Men det behövs fler konkreta besked om hur (S) vill förbättra skola, vård och omsorg. Räkna med att Reinfeldt fortsätter sin välfärdsretorik. Varför inte gå på rejäl offensiv redan i Almedalen tillsammans med ett antal av socialdemokratins duktiga kommunalråd?

[UPPDATERING 3 juli: Bra besked från de rödgröna idag om välfärden. AB, DN, Exp]

Andra om arbetslösheten, välfärden: HBT-sossen, Högbergs tankar, In your face, Lena Sommestad, Martin Moberg, Mitt i steget, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, med flera

1 kommentar:

  1. Du kanske glömde kolla siffrorna Eurostat juni 2006 EU:25 hade arbetslöshet 8.2 procent och Sverige 8.6 procent, alltså över EU:s genomsnittet. Och 2010-05 EU:25 arbetslöshet 9.7 procent och Sverige 8.8 procent långt under EU:s genomsnittet. Jag fattar inte riktigt va du vill redovisa med din inlägg, att S-regering hade ingen jobbpolitik under högkonjuktur, eller ???

    SvaraRadera