Det svenska stödet för euron går upp och ned, men i ett annat nordiskt land framstår fortfarande den gemensamma valutan som räddningen. Islands ansökan om EU-medlemskap handlar till stor del om att komma in i eurogruppens famn.
Nu är bråket om ersättning till bankkunder i Storbritannien och Nederländerna på väg att stoppa processen. Opinionsmätningarna pekar på ett tydligt nej i lördagens isländska folkomröstning om Icesave-avtalet. Försöken att omförhandla avtalet med britter och holländare går trögt.
Förra sommaren höll Icesave-frågan på att försena EU-kommissionens arbete med sitt utlåtande över Islands medlemsansökan. Då lyckadet det svenska ordförandeskapet skickligt manövrera runt hindret.
Den här gången kan det bli svårare. Spaniens drivkrafter att hjälpa Island är svagare än Sveriges. Och ett nej till Icesave-uppgörelsen sätter igång starka krafter i Nederländerna och Storbritannien. Där antyder man redan att Islands medlemsförhandlingar får vänta om avtalet inte går igenom.
Ett sådant agerande skulle vara helt fel. De isländska bankernas utlåning var ansvarslös, men kompensationen från den isländska staten till Storbritannien och Nederländerna har inte med EU-medlemskapet att göra. EU har inga sådana bestämmelser i sin så kallade acquis, det samlade regelverk som ansökarländer ska anpassa sig till.
Britter och holländare har all rätt att förhandla hårt bilateralt med Island, men att blockera medlemsförhandlingarna vore utpressning.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar