lördag 13 mars 2010

Krisen ger EU mer makt

De länder som infört euron har kommit överens om nödlån till Grekland, ifall det skulle behövas. Det är dagens stora EU-nyhet, publicerad i The Guardian. Lika intressant är de nya regler om budgetkontroll med mera som ingår i paket. Räkna med hårda duster mellan EU-kommissionen och medlemsländerna framöver.

Ännu har inte eurozonens finansministrar haft sitt möte där paketet ska beslutas. The Guardian skriver att Tyskland varit drivande för livbojen till Grekland, men vi får väl se på måndag när mötet äger rum. Djävulen finns i detaljerna, som bekant. Dessutom kan länder som Frankrike fortfarande ha invändningar mot den nya tuffare budgetkontrollen.

Ändå är det något nytt som händer i EU:s utveckling i den ekonomiska krisens spår. Kommissionären Olli Rehn utlovar en ny europolitik med "noggrann övervakning av nationella budgetar". Det förskjuter makt från nationalstaters känsliga budgetförhandlingar till den europeiska nivån.

Därmed blir det också en central politisk fråga vilka värderingar kommissionen och eurozonens finansministrar kommer att ha i synen på nationella budgetar. Erfarenheterna hittills är inte uppmuntrande. Olli Rehns företrädare Joaquín Almunia pressade Lettland med mindre hänsyn till de svaga i samhället än till och med IMF.

För övrigt noterar jag två bra uttalanden från svenska ministrar. Anders Borg säger att regeringen vill få in ett jämställdhetsmål i EU:s 2020-strategi. Utmärkt. Och Andreas Carlgren ändrar sig äntligen om Kyotoprotokollet.

Andra om EU: DN, DN2, DN3, DN4, Ekot, Financial Times, Le Monde, SvD, SvD3, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar