fredag 19 mars 2010

Glöm inte välfärden

"Valet 2010 - jobb och nya möjligheter". Den parollen får man upp högst på sin datorskärm när man går in på Socialdemokraternas hemsida. Och visst är det rätt att göra jobben till huvudfråga - men (S) måste också ha med välfärden på valaffischerna.

De rödgröna tycks ha ett ordentligt försprång med ett halvår till valet. Ändå bör de inte ta ut någon seger i förskott.

Dels därför att Sverigedemokraterna sannolikt är underskattade i flertalet opinionsmätningar, tyvärr. Så var det 2006. Det främlingsfientliga partiet kan bli vågmästare om inte (S) hittar en fungerande strategi för att övertyga de väljare som känner misstro mot samtliga dagens riksdagspartier.

Dels därför att Moderaterna har en skicklig pr-apparat. Nu inför valet vill Per Schlingmann ställa "kärnan i välfärden" mot (S)-löften om höjda ersättningsnivåer i a-kassan.

Moderaterna lär ha svårt att övertyga väljarna om att de plötsligt blivit välfärdskramare. Verkligheten i moderatstyrda kommuner och landsting talar ett annat språk (läs till exempel om kaoset i Filippa Reinfeldts Stockholm).

Men för Moderaterna kan det räcka att förvirra väljarna så att skillnaderna mellan blocken inte blir så tydliga. Då kan inte (S) nöja sig med att förespråka mer rättvisa varianter på vårdval. Mona Sahlin, Ylva Johansson, med flera, måste också tala om den klassiska konflikten mellan sänkta skatter och kvaliteten i välfärden.

Därför får inte rädslan för att bli kallad skattehöjare stå i vägen för en rödgrön vårbudget som sätter kvaliteten i välfärden främst.

Våga stå för skattehöjningar på några hundralappar som ska gå till bättre sjukvård, hemtjänst och äldreboenden. Det har många socialdemokratiska kommunalråd och landstingspolitiker vågat göra, med framgång. Det borde också vara ett inslag i Mona Sahlins valrörelse på riksnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar