fredag 26 februari 2010

Centerns kris fortsätter

Kärntrupperna i Centerpartiet måste bli ännu mer oroliga av dagens opinionsmätning. Partiets kräftgång fortsätter med bara 4,9 procent av väljarsympatierna. Maud Olofsson måste göra som Jan Björklund, göra fler egna utspel. Annars ser det mörkt ut för alla centerpolitiker som vill ha inflytande efter höstens val.

Man ska inte lägga för stor vikt vid enstaka mätningar, men Synovates siffror i DN bekräftar en långvarig trend. Centern ligger långt under valresultatet 2006 och Maud Olofsson mål om 10 procent eller mer år 2010 verkar omöjligt att nå. Då hjälper det inte med i och för sig bra utspel som det dagsaktuella förslaget om elmätning.

Maud Olofsson banade väg för alliansen genom att backa i viktiga centerfrågor. Så har hon fortsatt i regeringsställning, till exempel om kärnkraften. Men inte har Centern fått mycket för det från de övriga partierna. Istället fortsätter Folkpartiets att köra sin egen linje på ett sätt som måste vara provocerande för centerpartisterna.

Sverigedemokraterna är större än Centerpartiet i Synovates mätning. Det bekräftar möjligen vad jag skrivit tidigare om att det främlingsfientliga partiets framgångar beror mindre på höstens debattartikel i Aftonbladet och mer på underliggande faktorer som rädsla för brott och besvikelse över riksdagspartierna. Värt att fundera på för de rödgröna partierna som snart ska komma överens om stora delar av sin gemensamma politik.

Andra om opinionsläget: SvD, Adventskalendern, Fredrik Pettersson, Ingibergs funderingar, Katarina Nyberg Finn, Röda Berget, med flera

1 kommentar:

  1. Centern kommer att åka ur i höst. Läs Börje Hörnlunds inlägg på DN-debatt. "Reinfeldt och regeringen behandlar de sjuka omänskligt. Sjuka,arbetslösa,pensuionärer verkar regeringen se som en restpost som kollektivt skall bestraffas"
    Hårda omdömen av Olofssons partikamrat

    SvaraRadera