torsdag 11 februari 2010

Nu märks högervindarna i EU

Det är tunt med svenska förslag om goda arbetsvillkor, bättre miljö och social sammanhållning inför dagens EU-toppmöte. Några åtgärder mot de spekulationsfonder som förvärrar krisen i Sydeuropa finns inte heller med i Fredrik Reinfeldts bagage.

Kanske ska man inte vara förvånad. Riksdagsval har betydelse, även för arbetet i EU. Tyvärr kommer det inte alltid fram i medierapporteringen.

Ändå är skillnaderna tydliga mellan alliansen och tidigare socialdemokratiska regeringar.

Göran Persson lyfte fram konkreta förslag om bättre barnomsorg, ambitiösa miljömål, och kvalitet i arbetslivet. Den dåvarande Lissabonstrategin har fått kritik, men den innehöll ett helhetsperspektiv på hållbar utveckling som var viktigt.

Idag ska regeringscheferna diskutera efterföljaren, EU 2020-strategin. I dagens högerstyrda EU ser det ut att bli en snävare text där sociala frågor och god miljö hamnar i bakgrunden.

Det dokument med svenska ståndpunkter som Fredrik Reinfeldt har med sig betonar företagens villkor och arbetskraftens "anställningsbarhet". Goda arbetsvillkor nämns bara i förbigående, miljötexten innehåller inga konkreta förslag, situationen för människor med utländsk bakgrund går regeringen förbi med tystnad.

Någon kritik av den kvartalskapitalism som försvårar EU-ländernas väg ur krisen finns förstås inte. Reinfeldts regering använde sitt ordförandehalvår till att vattna ur de föreslagna reglerna om kontroll av spekulationsfonder.

Tyvärr har den svenske statsministern många meningsfränder kring bordet i biblioteket där mötet hålls. Det kommer inte att öka förtroendet för EU bland medborgarna om högerns ekonomiska dagordning ska prägla framtidsstrategierna.

Andra om EU: DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Ekot, GP, SvD, med flera. Tvyärr hittar jag inte Henrik Brors utmärkta analys i dag på DN:s nätsida, inte heller Teresa Küchlers intressanta artikel hos SvD.

6 kommentarer:

  1. Om Grekland, och de andra PIIGS-länderna, hade skött sin ekonomi hade aldrig "spekulationsfonderna" haft något case. Alla som vill reglera finansmarkanderna skjuter bara budbäraren. Det är BRA att det går att värdera saker via en marknad. På det sättet synliggörs fundamentala fel.

    SvaraRadera
  2. Att sköta sin ekonomi tycks vara högerpolitik.
    Att använda andras pengar, slösa, inte tänka på framtiden, tycks vara Greklands lösning.
    Andra EU länder ska göra skitjobbet åt Grekland.
    Du som skattebetalare ska lösa slögrekernas problem.
    Eva Sandblad

    SvaraRadera
  3. Så du tycker på allvar att exempelvis barnomsorg är en fråga som borde hanteras på EU-nivå??

    Det är ju ungefär som om Riksdagen skulle lägga sig i enskilda bygglovsärenden.

    Vi har ett antal beslutsnivåer av en anledning. Besluten som rör lokala frågor bör fattar lokalt, beslut på högre nivå fattas på samma höga nivå. Barnomsorg och andra saker som bäst tas om hand i den enskilda kommunen (eller varför inte familjen!) skall definitivt INTE upp EU. I EU hör enbart frågor av överstatlig karaktär hemma.

    Tyvärr ser vi ju att (s)amma klåfingriga politiker som är inne och petar i människors liv lokalt nu också har sökt sig till EU och vill detaljstyra och reglera enskilda människors liv från EU.

    SvaraRadera
  4. Helt rätt Eva, "Att sköta sin ekonomi tycks vara högerpolitik" - kunde inte ha sagt det bättre själv. :-)
    Nu har vi en röd/grön allians och det är helt andra förutsättningar och att socialdemokraterna släpper in vänsterpartiet i en evt kommande regering, förlåter jag aldrig.
    Mats - du verkar inte riktigt tänka framåt och se vad som är på gång. Ohly som minister är det verkligen något som kan sporra?
    Högervindar är väl även för dig bättre än vänstervindar. :-)

    SvaraRadera
  5. EMU är en one size fits all idé, precis som alla sådana idéer så saknar den verklighetsförankring och flexibilitet att handskas med allt utom solskenssituationer - dvs när allt är bra. EMU är ett dödsdömt projekt, en fiktivt inflerad valuta utan motsvarande bärkraft i verkligheten. Europas industriella och högteknologiska bas eroderas allt mer. Framtiden finns i Kina och Indien, inte här. JU längre Sverige håller sig borta från EMU, detso bättre för Sveriges ekonomi.

    SvaraRadera
  6. Ingen har påståt att de Grekiska Regeringarna i många år inte missbrukat de Grekiska folkets arbete. Men debatten är sned och orättviss, således gagnar Ingen i Europa.
    Grekland kan vara ett av de ekonomiskt mest misskötta land i Europa just nu.
    Men bör vi glömma England? Italien? Belgien? Spanien? listan kan bli lång, ända till Danmark. Visar vi respekt för Krisens svärigheter? Borde vi?
    Greklands finanser de senaste 8 år varit inte under Control. Problemet trots detta är inte bara den Grekiska skulden, utan den grekiska budget underskottet.
    Greklands kostnader på lånemarknaderna skjutit i höjden. Detta tack vare EMU ländernas slapphet att klart uttala sig emot spekulanterna.
    Detta skapade oro för att åtgärderna inte är tillräckliga för att stärka de offentliga finanserna.
    Därför har G.Papandreou kritiserat den Europeiska kommissionen.
    Grekland ska klara sina åtagande men bara om ”spekulan” tar slut.
    Den Kände ekonomi professor Rogof, på Harvards Universitet, skrev i den Tyska ”welt am Sonntag” att:
    Tyskland Borde se sig själva också och deras egen Skuld problem och förstå vad kan hända om Grekland ”går ur EMU”. Resultatet skulle kunna bli förödande för Tyskland och även för resten av Euroländerna. Men jag tror också för de andra små valutorna som tex den Svenska Kronan.
    Problemet och Krisen är således Världsekonomisk problem och inte bara Greklands.
    EU borde ”sätta rygg” för Länder med ekonomiska problem nu!, och definitivt inte ”skjuta i sank” dessa och försöka vara ”bäst”
    Kan Greklands ekonomisk fiskala misskötsel bero också på:
    1: Turkiet, som inte länge sedan ockuperat Cypern med USA hjälp?. ska Turkiet med I EU?
    2: Grekerna betalar nästan 4 % av BNP varje år till upprustning, (8-10 miljarder Euro), Gör Grekerna detta för att imponera på någon? Kan det vara att Grekland känner sig hotad, vad gör EU i snart 10 år?
    Senast igår Hotades Grekland i att det blir Krig om Grekland pumpar upp olja i Egeiska havet.
    Det är lätt att Tycka om Grekland nu utifrån alla olika sätt att se på det s.k. Greklands ”slarviga” underskottet.
    De flesta av Universitets utbildade ungdomar Arbetar för 450 euro i månad i s.k ”stage”. Den moderata europeiska anställningsformen för ungdomarna. Var är den Europeiska debatten?
    Var det inte målet och visionen med EU att skapa Fred och fria gemenskap?
    Var är de EU länder som med solidaritet och rättvisa skulle minst politiskt stödja grekland? Första bästa Krisen och raderras allt? hittar på och låter spekulanterna skapar syndabockar? Eller är Europa bara de likasinnades ideologiska och politiska krafters klubb?
    Målet och visionen med EU var inte bara ekonomi, vi alla mins debatten om Solidaritet, kulturutbyte, tolerans för varandras skillnader och åsikter, Hjälpa varandra i frågor om politisk säkerhet etc. etc.…
    Nu är det bara de Ekonomiska värderingarna. Vi snabbt gräver ner EU drömmen gräver ner alla misstag och skyller på den usla ekonomin i de redan fatiga EU som vist! Länder som mera eller mindre misskött sin ekonomi. Vad blir näst?
    Bra! framtid för Europeiska drömmen?

    SvaraRadera