fredag 5 februari 2010

Rädda Centerpartiet

Centern håller sina kommundagar mitt i partiets kris. De många kloka kommunalråden måste ta chansen att styra om kursen och rädda ett parti som behövs i svensk politik.

Det är knappast alla turer kring Saab som fått opinionssiffrorna att sjunka så katastrofalt, även om flera distriktsordföranden vill ge en sådan bild i Svenska Dagbladet. Centerns problem har många orsaker.

Maud Olofsson och hennes kollegor har haft dåligt genomslag för sina frågor i regeringen. Partiets kärntrupper tvingas se ledningen retirera i fråga efter fråga. Kärnkraften är en symbol för mycket annat. Samtidigt har högersvängen och satsningen på storstäderna inte lönat sig i längden.

Centerpartiet har fyllt en viktig roll i svensk politik, både som representant för grupper i samhället och genom att vara ett parti som tar ansvar för Sverige, till exempel i säkerhetspolitiken.

Idag måste Centern slåss hårdare för sina intressen i regeringen om partiet ska överleva. Hur ska det lyckas när Moderaternas makt (personifierad av Anders Borg) är så stor?

Kommunalråden borde påverka Maud Olofsson att driva partiets hjärtefrågor tydligare inför valet. Regionalpolitiken - vad händer till exempel med EU-stödet? Vården - hur slår Vårdval Sverige i glesbygden? Skatteutjämningen. Vägar, järnvägar, internet och mobilnät. Om allianssammanhållningen går före centerns egen profilering kommer kräftgången att fortsätta.

Kanske klarar inte Maud Olofsson att göra en sådan omstart. Då sitter inte hon kvar särskilt länge som partiledare.

Andra om centern: DN, Exp, SvD, SvD2, Alliansfritt Sverige, Ett hjärta rött, Helen Törnqvist, Kulturbloggen, Martin Moberg, Morgan Johansson, Per Ankersjö, Rasmus Lenefors, Röda Berget, med flera

1 kommentar:

  1. Det lönar sig aldrig att förvandla sig till stödparti till ett stort framgångsrikt parti. Och om man samtidigt byter basideologi och överger sina långvariga medlemmar på landet i tron att det går att hitta nya i storstan så går det åt skogen. Bye bye Maud!

    SvaraRadera