tisdag 2 februari 2010

Bra om hyresrätterna

De rödgröna partierna har gjort upp om bostadspolitiken. Utmärkt. Jag hinner inte skriva någon längre text om uppgörelsen ikväll, men det är glädjande att Mona Sahlin fått med sig Miljöpartiet på ett investeringsstöd till nya hyresrätter.

Nu gäller det att övertyga de gröna även om en miljardsatsning på miljonprogrammet.

1 kommentar:

  1. I den rödgröna bostadspolitiken står det "Nej till marknadshyror" Samtidigt har de inte lyft ett finger för att förhindra att regeringen snart lägger en proposition om att ta bort allmännyttans självkostnadsprincip och dess hyresnormerande roll. Förslagen innebär att den svagare parten i förhandlingarna, hyresgästen, nu blir totalt maktlös. Förhandlingarna blir ett hyckleri. Från och med nästa år kan hyrorna börja saxas upp mot marknadshyresnivåer. Hyresgästföreningens ledning är med på noterna men medlemmarna blir desinformerade eller nertryckta. Läs boken Folkrörelse i Fritt Fall så förstår du hur demokratin urholkats så långt att Hyresgästföreningens ledning har gjort en totalsvängning beträffande hyrestaket och helt utan mandat från medlemmarna kapitulerat för fastighetsägarnas krav. Att Hyresgästföreningen i hög grad är ekonomiskt beroende av motparten är förmodligen den bakomliggande orsaken. När nu Hyresgästföreningen sviker sina medlemmar måste politikerna ta sitt ansvar och begära att en ordentlig utredning av sociala och ekonomiska konsekvenser av förslagen görs INNAN en proposition läggs, dvs 23:e mars.
    Om de rödgröna inte väcker debatt om detta så blir de medskyldiga till att hundratusentals hyresgäster kommer att få sin ekonomi spolierad eller tvingas lämna sina hem och sin hembygd och att vi får ett mer segregerat samhälle. Deras "Nej till marknadshyror" blir hyckleri om man tyst ser på när vi får "förhandlade marknadshyror".
    Margareta Friman-Scharin
    Ordf. i Nätverket för Hyresgästernas Boendetrygghet

    SvaraRadera