onsdag 25 augusti 2010

Reinfeldts gröna fernissa försvann

Maten håller på att ta slut i Västafrikas byar. Långt borta från tidningarnas förstasidor svälter miljoner människor efter långvarig torka följd av stormregn.

Torka i Afrika, extrem kyla i Latinamerika, översvämningar i Pakistan. Vi kommer att få se många fler katastrofer om inte klimatförändringarna bromsas.

Ändå har miljön hittills spelat en liten roll i den svenska valrörelsen. Väljarna sätter faktiskt frågan bland de högsta på sina prioriteringlistor, men det verkar få nyhetschefer ha upptäckt.

Därför är det bra att Naturskyddsföreningen idag presenterar sin analys av partiernas miljöpolitik:

"I sammanfattning har regeringen tagit allvarliga steg tillbaka i den miljöpolitik som stegvis byggts upp under decennier. Att utvecklingen av en ambitiösare miljöpolitik går för långsamt är en vanlig kritik, men att miljöpolitiken går åt fel håll i centrala frågor bakåt är unikt och djupt beklagligt."

Till alla exempel i artikeln kan man lägga hur alliansen nu agerar i klimatfrågan inför valet. Borta är Reinfeldts gröna fernissa inför Köpenhamnmötet. I gårdagens ekonomiska TV-debatt fortsatte den borgerliga skrämselkampanjen mot höjd koldioxidskatt och en ny kilometerskatt, som till exempel miljöminister Andreas Carlgren åtminstone tidigare ansett vara goda förslag. Alliansens förslag om en ny miljöbilspremie har marginell betydelse jämfört med de gröna skatterna, där Sverige traditionellt varit ett föregångsland.

För övrigt var Thomas Östros lysande i debatten, skarp i argumentationen men med en mjukare och mer personlig framtoning än förr. Om någon liknar Tage Erlander i svensk politik så är det Östros.

Andra om valrörelsen: AB, Dagens Arena, DN, DN2, DN3, Ekot, Expressen, GP, SvD, SvD2, HBT-sossen, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, Röda berget, SNF, Stefan Wikén, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar