måndag 16 augusti 2010

Frågorna som Göran Hägglund inte fick

Det är slående hur lite vi vet om vilken politik alliansen tänker föra till 2014, om regeringen Reinfeldt lyckas bli omvald. Mycket intresse har riktats mot de rödgrönas alternativ, men att alliansen ännu inte gett besked om centrala punkter har fått mindre uppmärksamhet.

Så var det också i dagens Eko-utfrågning av Göran Hägglund. "Vad är ditt och vad är alliansens besked", frågade Monica Saarinen om skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. Hon fick inget klart svar.

Tomas Ramberg och Monica Saarinen pressade Göran Hägglund om utförsäkring av långtidssjuka, om bensinskatten, om hur kristdemokraternas alla krav på förbud stämmer med kritiken av politisk klåfingrighet, om personlig integritet på nätet, med mera.

Men det finns många frågor som inte ens ställs, inte heller av Ekots skickliga utfrågare. Ingen verkar kräva alliansen på besked om avgörande frågor för de nästa fyra åren.

* Hur ska segregationen och utanförskapet bland människor med utländsk bakgrund minska, särskilt när arbetslösheten är så hög och det byggs så få nya lägenheter?

* Vilken säkerhetspolitik ska Sverige föra? Vad blir riskerna för angrepp mot Sverige om vi deltar i Natos krigsplanering för Baltikum eller om svenska JAS-plan patrullerar över Lettland?

* Hur ska det gå att klara miljömålen utan att gå vidare med gröna skatter? Ska Sverige ta några nya miljöinitiativ, nationellt, i EU eller globalt? Alliansen verkar ha begravt klimatfrågan och andra gröna frågor efter bakslagen i Köpenhamn.

* Vilka ytterligare delar av den sociala välfärden ska säljas ut och vad blir effekterna för allas rätt till lika vård? Hur blir det med akutsjukhusen?

* Blir det en ny folkomröstning om euron?

* Kommer den regionala skatteutjämningen att minska, som moderaterna i Stockholm vill? Vad skulle det betyda för servicen på landsbygden och i mindre orter, som redan försämrats så mycket?

Jag hoppas verkligen att kommande utfrågningar såväl i radion som i TV (av Anna Hedenmo, Mats Knutson, Jenny Östergren, Peter Jihde, Malou von Sivers, med flera ) ger besked om vad alliansen vill.

Andra om valrörelsen: AB, Dagens Arena, DN, Exp, SvD, Carin Jämtin, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Kent Persson, Peter Andersson, med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar