torsdag 19 augusti 2010

Alliansen öppnar för eurobeslut före 2014

Studio Ett förtjänar beröm för dagens välförberedda EU-debatt (där jag antar att den kunniga Susanne Palme spelat en viktig roll). Många i Europa väntar på vilken regering Sverige får efter valet - och vad det kommer att betyda för vårt agerande om jobben, ekonomin, klimatet, med mera.

En av nyheterna i radiodebatten var Moderaternas och Kristdemokraternas öppenhet för en ny folkomröstning om euron redan under nästa mandatperiod. Tidigare har Fredrik Reinfeldt avfärdat Folkpartiets krav på snabb folkomröstning. Centern ville även i dagens debatt utreda först, ta ställning senare. De rödgröna sade som tidigare blankt nej.

Bägge blocken var splittrade i en rad frågor, som datalagring, flyktingpolitik och EU:s snabbinsatsstyrkor. Konflikten mellan regeringsalternativen var kanske tydligast om arbetsrätten, med tuffa repliker mellan Jonas Sjöstedt (V) och Johan Linander (C). Roligt att Sjöstedts skarpa debattförmåga är tillbaka i svensk inrikespolitik.

Det var också positivt att höra såväl Jonas Sjöstedt som Miljöpartiets Ulf Holm tala så tydligt om en aktiv rödgrön EU-politik.

Tyvärr hann inte debatten in på miljö, jämställdhet, konsumentskydd och andra frågor om relationen marknad-politik i EU där skillnaderna mellan blocken är tydliga.

Jag hoppas de får plats i andra valdebatter de kommande veckorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar