Nu är det bara några timmar kvar tills den nya EU-kommissionen tillträder. Det kan bli radikalt annorlunda politik än under Ursula von der Leyens första fem år som ordförande. Denna gång är kommissionen mer högerinriktad, om man ska gå på medlemmarnas partitillhörighet. Von der Leyen har också annonserat ett antal "företagsvänliga" initiativ som en "minskad regelbörda".
På sikt kan detta leda till ökade spänningar i EU och en minskat stöd till samarbetet. Så gick det 2004, när protesterna blev hårda mot det så kallade Bolkestein-direktivet om fri rörlighet för tjänster där det skulle räcka med att följa reglerna i företagens hemland. Reaktionerna blev starka från fackföreningar runt om i Europa och debatten bidrog till att det blev nej i folkomröstningarna om den föreslagna EU-konstitutionen.
Även denna gång är fackföreningar kritiska till det som de uppfattar som planer på avregleringar. Även den europeiska miljörörelsen protesterar, liksom konsumentorganisationer. Jag är inte säkert på att Ursula von der Leyen och hennes närmaste medarbetare har insett hur starkt motståndet kan bli.
Statsvetaren Simon Hix har visat hur tidigare högersvängar i EU minskad det folkliga stödet för europasamarbetet. Denna gång är sammanhållning särskilt viktig i ljuset av yttre hot som Rysslands gangsterregim och för att möta den polarising i EU-länderna som redan är stark. Kommer den nya kommissionen att ta tillräcklig hänsyn till det i sin "politik för ökad konkurrenskraft"?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar