"Dagens Nyheter gynnar de borgerliga på nyhetsplats", skrev medieprofessor Kent Asp i juni 2006. När samme forskare analyserade valrörelsen den 17 september 2006 blev rubriken: "Alliansen har gynnats av mediernas valrapportering".
Det är ingen vågad gissning att vi får läsa liknande analyser efter denna valrörelse. Thomas Mattsson på Expressen verkar redan förbereda sig på kritiken med ett märkligt blogginlägg om varför det är rätt att jaga Mona Sahlin. Som om inte den kvinnliga oppositionsledaren behandlats annorlunda än den manlige statsministern långt innan opinionssifforna dök.
Idag är det Dagens Nyheter som presenterar ännu en opinionsmätning på förstasidan, med decimaler och allt. Inte om väljarsympatierna, utan om hur väljarna gissar om valutgången. Vad tillför det i sak? En rad andra medier gör samma mätning till huvudnyhet.
Istället kunde man möjligen tänka sig självständig journalistik om de frågor där vi fortfarande inte vet vad blocken tycker, och om de frågor som väljarna faktiskt tycker är viktigast. Med en ren nyhetsvärdering hade DN kunnat lyfta fram Ingrid Hedströms scoop idag om Frankrikes påtryckningar på den svenska regeringen om romerna, och vad det betyder för EU-politiken att Reinfeldt inte försvarat Birgitta Ohlsson tydligare.
Kent Asp visade år 2006 hur medierna rapporterade mer om skatter än vad väljarna prioriterade, men mindre om sjukvård och äldreomsorg. Då skrevs det i alla fall om jobben, en fråga som nästan är försvunnen nu trots 8,5% arbetslöshet. I år är det dessutom påtagligt tyst om miljön, trots att den står högre på väljarnas lista än tidigare.
Mediernas makt över dagordningen är påtaglig. Får vi inte se en ändring i vilka frågor som medierna speglar så kanske det är dags för folkrörelserna att tydligare lägga ansvaret för bristerna i äldreomsorgen och i förortsskolorna inte bara på politiker, utan också på chefredaktörer som Gunilla Herlitz, Thomas Mattsson, Jan Helin och Morgan Olofsson. Varför ska de makthavarna slippa granskning?
Andra om medierna, valrörelsen: AB, Exp, GP, SvD, Alliansfritt Sverige, Den allierade journalisten, Emil Broberg, Högbergs tankar, Kent Persson, Kulturbloggen, med flera
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar