Man kan analysera vårbudgeten på många sätt. Till exempel lägga texten bredvid alliansens första finansplan 2006, med stora ord om att minska arbetslöshet och utanförskap.
Eller jämföra indragna pengar till kommunerna med den moderata retoriken före 2006 års val om att satsa mer på välfärden än Socialdemokraterna.
Kanske fråga sig varför det är så tomt på sociala reformer ett valår, när det verkar så lätt att sänka skatterna, mest för de rika.
Och möjligen undra vart allt tal om miljön tagit vägen efter Reinfeldt klimatfiasko i Köpenhamn.
Ändå sammanfattar Patrik Persson läget bättre än många politiska analytiker. Pappan i den familj som Dagens Nyheter utser till vinnare efter fyra år med alliansen säger så här:
"Frågan är om man ska vara egoistisk och rösta på det som är bäst för en själv eller det som är bäst för samhället. Någonstans får vi betala det i alla fall med skatten, så det spelar ingen roll. Jag tycker att det har blivit sämre för våra arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer".
Egoism eller solidaritet. Det är vad valet handlar om.
Andra om vårbudgeten: AB, DN, DN2,DN3,DN4,DN5, Exp, SvD, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Alltid rött alltid rätt,HBT-sossen, In your face, Katarina Nyberg Finn,Kent Persson,Martin Moberg, Peter Andersson, Rasmus Lenefors,Robert Noord, Röda Berget, Stefan Wikén, med flera
Valet handlar om vi vill fortsätta att förbättra Sverige eller om vi vill gå tillbaka till att förstöra det.
SvaraRaderahttp://www.amazon.com/Atlas-Shrugged-Ayn-Rand/dp/0452011876/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1271316256&sr=8-1
Läs den boken, sluta sedan blogga och skaffa dig ett riktigt jobb.
Då är det ju bara att höja skatten till 100% så har vi ett supersolidariskt sammhälle. Varför har inte (S) gjort det på 70år?
SvaraRaderaMiljön var det som innan Köpenhamn var något som från alliansens sida påstods stå högt i kurs, men som efter general-fiaskot i Köpenhamn, vart väldigt tyst om. Den politik som förs nu av sittande regering är inte på något sett eftersträvansvärt.
SvaraRaderaHa en bra dag.
/Johan
Jag vill vända på Patrik Perssons perspektiv. Det är egoistiskt att inte vilja ta något eget ansvar. Att tro att man ska kunna köpa sig fri från grundläggande mänskligt ansvarstagande är bara en chimär.
SvaraRaderaDet dåliga ekonomiska självförtroendet hos svenska folket visar att det redan har gått för långt. Vi kan inte bygga ett bra samhälle genom att lyfta bort allt ansvar från individerna. När en kris väl kommer, för det gör det alltid förr eller senare, då står en människa som aldrig tagit ansvar, helt orustad.
Sen ska vi inte glömma en sak. Om regeringens skattesänkningar har "försvunnit" i högre mat-, bensin- och elpris, så kommer inte oppositionens skatteökningar att göra det i alla fall. Eventuella höjda priser är ju inte en effekt av regeringens politik.