Regeringens krissamordnare gav inte några övertygande svar om flygproblemen i kvällens Aktuellt. Christina Salomonsson gör säkert rätt som behåller lugnet, men det betyder inte att regeringen kan sitta still inför stora störningar i trafiksystemet. Avregleringarna har gjort oss mer sårbara.
Salomonsson tryckte på askmolnets kortvarighet. Kanske försvinner störningarna från vulkanutbrottet snabbt, men det är inte säkert (se till exempel BBC:s rapportering). Redan under de närmaste dygnen uppstår en rad problem som regeringen måste hantera i sin roll att styra riket.
Det handlar till exempel om de tusentals svenskar som blir strandsatta utomlands, utan alternativa sätt att ta sig hem på rimlig tid. Vilka ska få hjälp av utrikesförvaltningen, till exempel om deras pengar tar slut eller om anhöriga i Sverige blir allvarligt sjuka? Har UD gett ambassader och konsulat riktlinjer om det?
Aktuellt ställde den relevanta frågan om extrakapacitet på järnväg och bussar. Christina Salomonsson sa ingenting om regeringens roll utan hänvisade bara till att myndigheterna haft ett möte. Det duger inte. Regeringen har ett ansvar att agera om tågbolag och bussföretag inte ökar kapaciteten tillräckligt fort. Att Åsa Torstensson är ansvarig minister känns inte så lugnande.
Nu är situationen besvärlig, men inte samhällsfarlig. Däremot får man hoppas att regeringen har beredskap för de svåra situationer som kan uppstå, särskilt om flygstörningarna blir längre än man tycks ha räknat med hittills.
Andra om flygproblemen: DN, SvD, med flera
Jag tror att det finns skäl att reflektera över vår sårbarhet:
SvaraRaderahttp://fogelqvist.wordpress.com/2010/04/16/vulkanaska-och-sarbarhet/
konstigt att de vägrar att lyfta flygplan över askmolnet tycker det är löjligt jag tror de är bara riktig fega de vågar inte flyga orsaken molnets färg
SvaraRadera