EU julspurtar med steg framåt i utvidgningen. Mötena leds av Carl Bildt, det statsråd som klarat ordförandeskapet i särklass bäst.
Idag kan Turkiet och Kroatien vara nöjda. Miljöförhandlingarna med Turkiet kan börja - Sverige har hindrat en blockering. Kroatien blir klart med ytterligare områden - sammanlagt kan tio sådana kapitel stängas under svenskt ordförandeskap.
Carl Bildt och kabinettsekreterare Frank Belfrage gjorde ett stort arbete i det tysta för att bryta Sloveniens blockering av Kroatiens förhandlingar. Det har också skett framsteg för andra länder i det forna Jugoslavien, med viseringsfrihet och ytterligare närmande till EU. I morgon kommer Serbiens premiärminister till Stockholm för att lämna in landets medlemsansökan.
Det var ett historiskt steg när Island i juli sökte medlemskap. Sverige manövrerade skickligt för att arbetet med ett utlåtande från kommissionen skulle komma i gång snabbt. Tyvärr hann det inte bli något beslut i december att Island skulle få börja förhandla.
På det utrikespolitiska området har Carl Bildt haft en hög profil om Mellanöstern, lotsat fram en aktionsplan med omfattande civilt stöd till Afghanistan, talar klarspråk med Moskva. Sverige arbetade skickligt i somras för att undvika en ny konflikt vid ettårs-minnet av kriget i Georgien. UD har också skött unionens utrikespolitiska uttalanden bra - en viktig uppgift som inte syns så mycket när det fungerar, men där feltramp kan bli katastrofala (se på Tjeckien).
Bland Bildts framgångar finns också det Östliga Partnerskapet och enigheten om hur EU:s utrikestjänst ska fungera. Däremot fick han inte leda den. Att oerfarna Catherine Ashton fick jobbet verkade inte helt lätt för den svenske utrikesministern att smälta.
Det finns en hel del i Bildts politik som jag ogillar. Sverige borde ha gjort mer för kvinnors rättigheter, nedrustning och grön utrikespolitik under ordförandeskapet - för att bara ta tre exempel. Men när det gäller utvidgningen, Mellanöstern, Ryssland och utrikestjänsten står jag för den guldstjärna jag gav Carl Bildt i Studio Etts utvärdering av ordförandeskapet.
Andra delar av ordförandeskapet har gått sämre. Den främsta målsättningen var enligt regeringens hemsida att nå ett klimatavtal i Köpenhamn. Jag är förvånad över svenska mediers brist på granskning av Fredrik Reinfeldts del av ansvaret för fiaskot. Tyska och franska medier är betydligt hårdare mot Merkel och Sarkozy.
Ändå är det uppenbart att Reinfeldts strategi misslyckades och att EU hamnade vid sidan av när USA gjorde upp med Kina och Indien. En av förklaringarna är att Anders Borg haft för stort inflytande på de förhandlingar som Andreas Carlgren tappert försökt föra framåt.
Trots bakslaget med klimatet har många duktiga tjänstemän gjort ett fantastiskt bra jobb med ordförandeskapet - bland dem Frank Belfrage, Christian Danielsson, Ingrid Hjelt af Trolle och Björn Lyrvall. Liksom Ulrika Barklund Larsson, som tragiskt gick bort i november.
Andra om ordförandeskapet: DN, SvD, SvD2, SvD3, se2009.eu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar